SVET VESTI

Tramp se sastaje sa Kim Džong Unom do kraja maja

Američki predsednik Donald Tramp pozitivno je odgovorio na predlog lidera Severne Koreje Kim Džong Una da se sastane s njim, a susret bi trebalo da bude održan do kraja maja, izjavio je rano jutros u Vašingtonu visoki zvaničnik Južne Koreje Čung Eui Jong.
Foto: Screenshot/ Youtube

Ta neočekivana najava saopštena je u Beloj kući i rezultat je kontakta Severne i Južne Koreje.

Kim se takođe založio za denuklearizaciju i obećao je da će se uzdržati od novih nuklearnih proba, rekao je Čung, južnokorejski savetnik za nacionalnu bezbednost, posle sastanka s Trampom i nekoliko američkih zvaničnika.

„Predsedniku Trampu sam rekao da će se Severna Koreja uzdržati od nuklearnog testiranja raketa. Kim je rekao da shvata da zajedničke, rutinske vojne vežbe SAD i Južne Koreje treba da budu nastavljene i izrazio želju da se sastane s Trampom što je pre moguće“, dodao je Čung.

Prema njegovim rečima, američki predsednik je rekao da će se sastati s Kimom do kraja maja kako bi se postigla trajna denuklearizacija Severne Koreje.

Bela kuća je potom potvrdila da je Tramp prihvatio poziv lidera Severne Koreje na sastanak.

Još se ne znaju mesto i tačan datum sastanka.

Južna Koreja i Japan pozdravljaju susret

Južna Koreja i Japan pozitivno su ocenili najavu o planiranom sastanku Trampa i Kima.

Predsednik Južne Koreje Mun Džae In ocenio je tu najavu istorijskom prekretnicom koja treba da dovede do denuklearizacije Korejskog poluostrva.

Mun je dodao da će se na pograničnom području između dve Koreje u aprilu sastati s Kimom, prenela je agencija AP.

Japanski premijer Šinzo Abe pozdravio je planirani sastanak na bazi denuklearizacije i dodao da će u aprilu posetiti SAD gde je predviđen sastanak s Trampom.

Ostavite komentar