SVET VESTI

Tramp: Uredba koja garantuje da se neće razdavajati migrantske porodice

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp potpisao je danas izvršnu uredbu kojom se garantuje da porodice neće biti razdvajane prilikom ilegalnog prelaska granice, preneo je AP.

Radi se o držanju porodica na okupu. Ne volim da gledam razdvojene porodice, rekao je Tramp prilikom javne ceremonije potpisivanja uredbe, dodavši da će njegova administracija nastaviti politiku nulte tolerancije prema ilegalnim migrantima.

Potpisivanju uredbe prisustvovali su potpredsednik Majk Pens i Trampova savetnica za unutrašnju bezbednost Kirstjen Nilsen, koja je prethodno tvrdila da ne postoji politika razdvajanja roditelja od dece na granici.

Tramp, Nilsen i ministar pravosuđa Džef Sešns do sada su tvrdili da, u skladu sa zakonom, deca moraju da se razdvajaju od roditelja zbog toga što ne mogu da se pošalju u zatvor, ali se ispostavilo da su bili u pravu kritičari koji su tvrdili da predsednik to može da spreči.

Uredbom koju je danas potpisao Tramp porodice sa decom imaće prednost prilikom rešavanja zahteva za useljenje u SAD, ali to neće važiti za one koje ilegalno ulaze u zemlju.

Izvor: Danas

Ostavite komentar