SVET

Trampovo propalo kaubojsko silovanje Ujedinjenih nacija

Američka tvrda diplomatija po pitanju Izraela završiće se kao skup okršaj ako Vašington odluči da ukine finansiranje Ujedinjenih nacija, piše britanski „Gardijan“.
Foto: Screenshot

– Jake i suverene nacije dozvoljavaju različitim zemljama sa različitim vrednostima, kulturama i snovima, ne samo da koegzistiraju, već i da rade zajedno na osnovu uzajamnog poštovanja – poručio je američki predsednik Donald Tramp u septembru, tokom svog prvog govora pred Generalnom skupštinom UN-a.

Samo tri meseca kasnije, te iste različite zemlje su upozorene od strane ambasadorke SAD pri UN, Niki Hejli, da će Amerika zapisivati njihova imena ako ne podrže odluku Trampa o Jerusalimu. Tako se za kratko vreme završila era uzajamnog poštovanja.

Foto: Screenshot

Hejli je stavila do znanja da će se zemlje koje se usprotive Americi suočiti sa posledicama. Nekoliko sati kasnije, Tramp je eksplicitno rekao šta je politika „Amerike na prvom mestu“. Ako UN glasa protiv SAD, Amerika će „mnogo da uštedi“.

– Nas nije briga. Ali neće biti kao što je bilo do sada, da mogu da glasaju protiv nas, a da im plaćamo stotine miliona dolara. Više nas neće iskorišćavati – poručio je Tramp.

Ako je meka snaga „sposobnost da se dobije ono što se želi kroz privlačnost, a ne prinudu“, onda je Tramp postao pravi primer tvrde diplomatije, piše britanski dnevnik „Gardijan„. Moglo bi se reći da je Tramp samo bacio svetlo na konstantnu tvrdu diplomatiju u UN.

Ipak, bilo je nečeg drugačijeg u vezi sa tretmanom SAD prema Jerusalimu, a retorika je verovatno bila usmerena ka domaćoj publici, pre nego stranim slušaocima. Kao što su brojne diplomate upozoravale, rezultat je kontraproduktivan, i samo dodatno izoluje SAD. Uprkos upozorenjima, velika većina je glasala za rezoluciju i odbacivanje Trampove jednostrane odluke.

Čak i pre glasanja, ambasadorka Bolivije Saša Ljorenti, savetovala je Hejli da prvo zapiše ime Bolivije. Za mnoge zemlje, posebno sa Bliskog istoka i iz Latinske Amerike, supotstavljanje super sili će biti isto što i medalja časti. Čak i zemlje koje su obično bliske sa SAD, poput Francuske, Saudijske Arabije i Egipta, morale su da naprave korak u stranu, jer i njima sudi domaće javno mnjenje. Na kraju, samo je devet zemalja podržalo odluku Trampa, od kojih su mnoge sa malim brojem stanovnika, dok je 128 njih ignorisalo pretnje.

Ipak, metež u UN bi na kraju mogao da se pretvori u skup i simbolički okršaj. Tokom 2016. godine, SAD su i dalje najveći donator Ujedinjenih nacija, sa više od 10 milijardi dolara, što je oko petine celog budžeta organizacije. Samo za mirovne misije SAD odvajaju 2,4 milijardi dolara.

Pored toga, prema podacima američke Agencije za američku pomoć, tokom 2016. godine SAD su obezbedile 13 milijardi dolara za ekonomsku i vojnu pomoć zemljama subsaharske Afrike, i 1,6 milijardi za istočnu Aziju i Okeaniju.

Zemljama Bliskog istoka i severne Afrike je obezbeđeno 13 milijardi dolara, zemljama južne i centralne Azije 6,7 milijardi, državama Evrope i Evroazije 1,5 milijardi i 2,2 milijarde za zemlje zapadne hemisfere.

Opasnost je što bi Trampov spor mogao da se otrgne kontroli, što bi nanelo dugoročnu štetu UN i reformskom programu aktuelnog generalnog sekretara Antonija Gutereša. SAD su se već povukle iz UNESCO-a, a ove nedelje visoki sekretar za ljudska prava pri UN Zaid Rad al-Husein, rekao je da neće tražiti drugi mandat, jer neće da savije koleno pred SAD.

Foto: Screenshot/ Blic

Još gore, Trampovo maltretiranje Ujedinjenih nacija može da prikrije ozbiljnost samog problema. Premeštanje američke ambasade u Jerusalim nije samo odluka o promeni zgrade. Priznavanje Jerusalima za glavni grad Izraela izaziva mirovni proces, ugrožava Saudijsku Arabiju koja je najbliži saveznik SAD na Bliskom istoku, i razdvaja Vašington od saveznika u Evropi, koji već 40 godina podržavaju jedno rešenje za dve države.

Ipak, ne može da se sakrije da jučerašnje glasanje neće ništa promeniti na papiru, ali je jasno istaklo samoproizvedenu američku izolaciju, zaključuje britanski list.

Ko je okrenuo leđa?

Protiv Rezolucije kojom se odluka američkog predsednika Donalda Trampa o priznavanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela proglašava ništavnom bile su SAD, Izrael, Gvatemala, Honduras, Maršalska ostrva, Mikronezija, Nauru, Palau i Togo.

Među uzdržanima od glasanja bile su Kanada, Meksiko, Filipini, Poljska, Rumunija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina…

Za proglašenje Trampove odluke ništavnom su glasale četiri stalne članice Generalne skupštine UN – Kina, Francuska, Rusija i Velika Britanija i, kako navodi CNN, „ključni američki saveznici muslimanskog sveta“. „Za“ su rekle i Srbija, Slovenija, Makedonija, Crna Gora, Albanija, Grčka…

AP napominje da je 21 od ukupno 193 države članice UN bila odsutna, uključujući Keniju, Gruziju i Ukrajinu, za koje američka agencija napominje da su u bliskim vezama sa SAD.

Zanimljivo je da su primaoci pozamašne američke pomoći, među kojima su Egipat, Avganistan i Iran, podržali rezoluciju, ignorišući pretnju predsednika Trampa obustavom finansijske pomoći ukoliko glasaju za rezoluciju, primećuje AP.

Izvor: Blic, Guardian , D.K.

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar