SVET

Turska na izlaznim vratima NATO-a,trojanski konj ili vredan saveznik za SAD?

Turska na izlaznim vratima NATO-a, trojanski konj ili vredan saveznik za SAD?

SAD:Šta ako Turska NAPUSTI NATO?

Odnosi Turske i SAD, dve najveće vojske  NATO pakta, poslednjih par godina napeti su poput strune.

Da li Erdogan namerava da izvede svoje zemlju iz Alijanse, ili je posle 66 godina treba izbaciti iz tog saveza, kako se čuje u SAD

Možda u Vašingtonu nisu u stanju da vide ko im je iskreni prijatelj, kako kaže šef turske diplomatije, ali pod naletom moćne političke propagande milioni Turaka nemaju dilemu ko im je neprijatelj – Amerika.

SAD: Šta ako Turska NAPUSTI NATO?

Ogorčeni zbog sankcija nominalnog NATO saveznika koje su tursku liru oborile na najniži zabeleženi nivo prema dolaru i zapretile da zemlju uvedu u krizu koja bi mogla da se meri sa onom u Venecueli, Turci demonstrativno uništavaju „ajfone”, cepaju dolarske novčanice, prosipaju „koka-kolu” po toaletima, a u jednom kvartu Ankare prestali su da izdaju licence američkim lancima „Mekdonalds”, „Starbaks” i „Burger king”. Bilo je i pucnjeva na američku ambasadu u turskom glavnom gradu.

Turski sud odbio je u međuvremenu da iz kućnog pritvora pusti američkog pastora čije je oslobađanje Donald Tramp zahtevao pre nego što je udvostručio carine na uvoz turskog čelika i aluminijuma, a dvojicu turskih ministara stavio na crnu listu. Kriza je preko noći zatrovala ionako nestabilne odnose dva NATO partnera i poprimila ozbiljne političke dimenzije koje unose neizvesnost u davno uspostavljene geostrateške rasporede snaga.

Iako je pre nekoliko meseci slavio prijateljstvo sa Trampom, predsednik Redžep Tajip Erdogan uzvratio je da Turska može da nađe prijatelje na drugim stranama, piše u opširnom tekstu Politika.

Pre nekoliko dana Blic je napravio interesantan video prilog na ovu temu pod naslovom:

TROJANSKI KONJ ILI VREDAN SAVEZNIK? Amerikanci se pitaju: Šta ako Turska NAPUSTI NATO?
Šta ako Turska, druga najveća vojska Alijanse, napusti NATO?
Pogledajte video na linku:

https://www.blic.rs/vesti/svet/trojanski-konj-ili-vredan-saveznik-amerikanci-se-pitaju-sta-ako-turska-napusti-nato/tkg39jc

Odnosi Turske i SAD, dve najveće vojske  NATO pakta, poslednjih par godina napeti su poput strune. Iako je takav scenario teško ostvariv, američki mediji pozabavili su se pitanjem: Šta ako Turska, druga najveća vojska Alijanse, napusti NATO?

Izvor:Jutarnji GLASnik                                                               Foto:Printscreen

Ostavite komentar