SVET

U Frankfurtu danas počinje sajam knjiga

U Frankfurtu će danas početi najveći sajam knjiga na svetu, na kome će do 15. oktobra učestvovati i Srbija.
Foto: Reuters

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da je predstavljanje Srbije, koje organizuje Ministarstvo, inspirisano je jubilejima – 250 godina od rođenja Filipa Višnjića i 125 godina od rođenja Ive Andrića.

Tim povodom biće održan razgovor na temu „Koliko su dela klasika danas živa; da li savremeni pisci prepoznaju njihov uticaj u sopstvenom stvaralaštvu?“, u kojem će učestovati pesnik Vojislav Karanović i pisac Uglješa Šajtinac.

Posebna pažnja biće posvećena književnosti za decu, pa će na panelu „Roman za decu u savremenoj srpskoj književnosti“ govoriti Jasminka Petrović i Šajtinac.

U saradnji sa izdavačkom kućom „Agora“ i prevodilačkom mrežom „Traduki“ biće organizovana diskusija „Dokument i imaginacija u savremenoj srpskoj prozi“ povodom romana Vladimira Pištala „Tesla, portret među maskama“ i „Sunce ovog dana. Pismo Andriću“ na kojem će učestovati autor i pisac Nenad Šaponja.

Na štandu Srbije biće izložene knjige srpskih pisaca prevedene na nemački jezik, izbor iz savremene književne i teorijske produkcije, novi tomovi sabranih dela srpskih klasika i monografska literatura.

Za Sajam knjiga u Frankfurtu pripremljene su dvojezične publikacije – katalog „Srbija čita/Čitaj Srbiju“ u kom se za prevođenje preporučuju knjige svih žanrova koje su u poslednje dve godine dobile najuglednije nagrade, elektronski adresar izdavača, promotivni video i programska brošura „Dijalozi“.

Programsko predstavljanje srpske književnosti i izdavaštva realizuje Biblioteka grada Beograda, a tehničku Privredna komora Srbije, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar