SVET VESTI

U Venecueli izbori za predsednika, Maduro favorit

U Venecueli se danas održavaju predsednički izbori na kojima se očekuje da pobedu odnese aktuelni levičarski šef države Nikolas Maduro.

Foto: thelondoneveningpost.com

Kritičari ovih izbora smatraju da je Maduro praktično osigurao pobedu jer je dvojici najpopularnijih rivala zabranjeno učestvovanje, a izborna komisija je sastavljena od provladinih članova.

Kao glavni Madurov rival ostao je bivši guverner Henri Falkon, koji je prekinuo bojkot izbora, za razliku od ostale opozicije.

Agencija Rojters je navela da SAD, EU i veliki broj zemalja Latinske Amerike kritikuju izbore u kojima se očekuje reizbor levičara Madura, na još jedan predsednički mandat od šest godina.

Trampova administracija zapretila je dodatnim sankcijama i zatražila je od Latinske Amerike da izostavi venecuelanske zvaničnike iz finansijskih sistema i da im ukinu putne vize.

Vlada Madura je nazvala sankcije delom „sistemske kampanje agresije“ administracije američkog predsednika Donalda Trampa, ističući u saopštenju da za to nema pravnog osnova.

„Ne iznenađuje da uoči glasanja, kada će narod Venecuele izađi da brani svoju demokratiju protiv imperijalističke agresije, američki režim ponovo pokušava da sabotira izbore“, kaže se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Ostavite komentar