SVET VESTI

Ubedljiva pobeda Orbanove stranke – 133 od 199 mesta u skupštini

Fides, nacionalistička stranka mađarskog premijera Viktora Orbana, ubedljivo je pobedila na parlamentarnim izborima koji su u Mađarskoj održani u nedelju, pokazuju preliminarni rezultati izborne komisije koja je obradila 93 odsto glasova.
Foto: Screenshot/ N1

Kako prenosi Jerusalem post, prema rezultatima sa 93 odsto prebrojenih glasova, Fides bi trebalo u parlamentu da osvoji 133 od 199 mesta, i to će biti čvrsta dvotrećinska većina u parlamentu.

Nacionalistički Jobik je osvojio 26 mesta, dok su socijalisti kao treći sa 20 poslanika u Skupštini.

Dve manje levičarske stranke, Demokratska koalicija bivšeg premijera Ferenca Đurčanja i Zelena stranka Politika, trebalo bi da osvoje devet, odnosno osam mesta.

Rezultati sa biračkih mesta su kasnili, jer su na nekoliko mesta u redovima nakon 19 sati ostale hiljade ljudi, a po mađarskom zakonu svako ko stane u red pre zatvaranja birališta ima pravo da glasa.

Na birališta je, prema podacima JP, izašlo oko 70 odsto građana.

Orban je dobio četvrti premijerski mandat. To je i treće uzastopno osvajanje vlasti aktuelnog mađarskog premijera.

Kampanju je zasnovao na svojoj nepopustljivoj antiimigracionoj politici, ali i na tome što je tvrdio da opozicija sarađuje sa UN, EU i Džordžom Sorošem kako bi od Mađarske napravili „migrantsku zemlju“, što je, kako je navodio, pretnja po bezbednost države, ali i hrišćanski identitet naroda.

Opozicione stranke, ocenjuje AP, su u strahu da će dvotrećinska većina omogućiti Orbanu, za kog kažu da je autokratski  lider, da učvrsti svoju vlast i lako sprovede ustavne promene, nastavljajući da se obračunava s nevladinim organizacijama za koje tvrdi da rade protiv mađarskih interesa.

Po objavljivanju rezultata, Orban je poručio pristalicama: „Stvorili smo mogućnost da odbranimo Mađarsku. Velika je bitka iza nas. Postigli smo veliku pobedu“.

Lider Jobika: Podneću ostavku

Lider Jobika Gabor Vona izjavio je da će održati obećanje i podneti ostavku, nakon što je ta nacionalistička stranka na drugom mestu, ali daleko iza Fidesa.

Prema preliminarnim rezultatima ta partija je osvojila 19,7 odsto, što je sličan rezultat onom koji je imala 2014. Tada je Jobik dobio 20,2 odsto.

Vona je pokušao da popravi rejting svoje stranke izbacujući iz nje najradikalnije političare i zabranjujući rasističke poruke, ali mu to nije pošlo za rukom. Nakon što je Jobik pobedio u jednom od 106 distrikta, Vona je promovisao stranku kao silu koja će da promeni vlast u Mađarskoj.

Izvor: N1

Ostavite komentar