DRUŠTVO EKONOMIJA SVET

Uhapšeni radnici koji su se bunili zbog uslova na gradilištu

Uhapšeni radnici koji su se bunili zbog uslova na gradilištu

Nedavno su na gradilištu Beograda na vodi poginula dva radnika koja su pala sa 22. sprata. Nastradali radnici su bili zaposleni u firmama Kopra i Stars, a imali su 25 i 47 godina. Radnici su u kolonama napustili gradilište, a radovi su obustavljeni. Ovo je treća nesreća u poslednjih mesec dana na gradilištima u Beogradu, a u prethodna dva slučaja radnici su radili na crno. Veliki broj nesreća na gradilištu postavlja uvek pitanje, obaveze kompanije radnika koji moraju da ispune sve uslove bezbednosti radnika.

Nekoliko stotina radnika sa gradilišta u Istanbulu, uhapšeno je posle protesta o uslovima rada

Iste probleme očigledno imaju i u Turskoj, pa su se radnici koji su tražili svoja prava našli na protestu zbog uslova rada na gradilištu, a pročitajte u nastavku i kako su prošli.

Nekoliko stotina radnika sa gradilišta trećeg aerodroma u Istanbulu, koji treba da bude otvoren krajem oktobra, uhapšeno je posle protesta o uslovima rada, saopštilo je nekoliko turskih sindikata.

„Uhapšeno je oko 500 radnika trećeg aerodroma“, navela je Konfederacija sindikata (Disk).

Nekoliko stotina radnika protestovalo je u petak uveče ispred gradilišta aerodroma, jednog od brojnih ogromnih projekata koje je pokrenuo turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. Skup je rasterala policija, a radnici su se žalili na nesreće na gradilištu zbog uslova rada i stanovanja, jer mnogi žive na samom gradilištu.

Prema listu Džumhurijet, neki radnici su se žalili i na buve i stenice u krevetima baraka.

Preduzeće zaduženo za gradnju aerodroma navelo je da će se sastati s radnicima i da će biti preduzete mere što je moguće pre da se reše problemi na koje se žale radnici. Za izgradnju aerodroma angažovano je oko 35.000 ljudi među kojima 3.000 inženjera.

Ministarstvo za saobraćaj saopštilo je u aprilu da je 27 radnika poginulo, od kojih 13 direktno u nesrećama na poslu. Nekoliko radnika reklo je Frans presu da ima više stradalih od zvaničnih podataka.

Aerodrom u Istanbulu će moći da primi oko 90 miliona putnika godišnje,prenosi N1.

Izvor: Jutarnj GlLASnik                                                      Foto:Screenshot

Ostavite komentar