REGION SVET

Vladimir Putin: Hrvatska je važan partner Rusije. Saradnja na izgradnji brodova, turizmu i energetici

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je da je Hrvatska važan partner Rusije i istakao posebnu vezu dve zemlje na ekonomskom planu.
Foto: Printscreen/ N1

Posle susreta sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, Putin je u Moskvi kazao da u Hrvatskoj posluju ruske banke, Sberbanka i VTB banka, koje su pomogle Agrokoru.

– Rusko-hrvatska privredna saradnja moguća je i na izgradnji brodova – kazao je Putin.

Predsednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, koji prilikom ove posete Rusiji predvodi delegaciju od 90-ak hrvatskih kompanija, rekao je da bi se pored borodova, najveći deo izvoza hrvatskih proizvoda u Rusiju odnosi na lekove, kozmetiku, opremu, električne transformatore i neke vrste brodova.

– Rusija je veoma zainteresovana za naša brodogradilišta i prateću opremu. Nedavno je na Međunarodnom sajmu brodograđevne industrije NEVA u Sankt Peterburgu riječka kompanija Vulkan Nova potpisala Memorandum o saradnji s ruskim OCK-om (United shipbuilding cooperation), što joj otvara vrata svih ruskih brodogradilišta – istaknuo je Burilović, te dodao da uprkos negativnom bilansu Hrvatske u robnoj razmeni, raduje porast izvoza od desetak odsto.

Saradnja je izražena i na turističkom planu.

– Hrvatska je popularno mesto za turiste. Razmatraćemo nove tokove – dodao je Putin.

Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da je Rusija dobrodošla u Inicijativu triju mora.

– Izniman je rast robne razmene uprkos sankcijama. Pozdravila sam sva ruska ulaganja, pokazuju interes za energetiku. Saradnja s ruskim kompnijama se nastavlja, na primere saradnja Prvog plinarskog društva i Gasproma. Upoznala sam Putina s Inicijativom triju mora – naglasila je predsednica, objasnivši da je i Rusija dobrodošla u tu inicijativu.

Izvor: Blic

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar