NEKATEGORIZOVANO

Dačić: Vljora Čitaku,ambasadorka Prištine u SB UN državljanka Srbije,Čitaku:Hteo je da me zaplaši , nije uspeo

Oglasila se Vljora Čitaku: Dačić hteo da me zastraši, nije uspeo

Dačić: Veliki broj Albanaca koji rade u UN jesu i dalje državljani Srbije kao i ambasadorka Prištine u SB UN

Ambasadorka Prištine u SAD Vljora Čitaku reagovala je na Twitteru nakon što je šef srpske diplomatije pokazao njen izvod iz maticne knjige rođenih, u kojem stoj da je državljanka Srbije.

Ona je navela da je Srbija „ukrala“ mnoge zvanične dokumente koji su izdavani na KiM.

„Srbija je ukrala naš civilni registar, katastarske evidencije, artefakte i još mnogo toga. Jedan od hiljade takvih prikazao je juče na sednici SB UN srpski ministar spoljnih poslova, moj izvod iz matične knjige“, navela je Čitaku na Twitteru.

Dodala je i da je Dačić hteo da je zastraši, ali da nije uspeo.

„Kosovo je ovde da ostane“, napisala je ona.

Dačić: Veliki broj Albanaca koji rade u UN jesu i dalje državljani Srbije kao i ambasadorka Prištine u SB UN

Dačić je na sednici SB UN pokazao fotokopiju izvoda iz matične knjige rođenih Vljore Čitaku, navodeći da je ona državljanka Srbije i da nikada nije tražila otpust iz državljanstva.

Predstavnica Prištine u SB UN je državljanka REPUBLIKE SRBIJE, a to je u četvrtak uveče Ivica Dačić i dokazao…
U Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija srpski šef diplomatije večeras je pokazao Izvod iz matične krige rođenih predstavnice Prištine Vljore Čitaku.

Čitaku, naime, koristi dokument u kome piše da je državljanin Republike Srbije.
„Kao pokazatelj teškog oboljenja epidemija laži prisutnog na KiM, može da posvedoči i velika laž koju je gospođa Vljora Čitaku iznosila na sednicama ovog tela da Albanci u Srbiji nisu imali pravo na upotrebu albanskog jezika i pisma.

Kao potvrdu toj laži, pokazaću vam kako je izgledao dokument koji su izdavale srpske vlasti 1990. godine, kada je Vljora Čitaku imala 10 godina.

Pokazaću vam izvod iz matične knjige rođenih koji je izdat na Kosovu. Čak su i Srbima na KiM izdavana dvojezična dokumenta i to prvo na albanskom, pa onda na srpskom jeziku.

Uostalom, kad smo već kod tih dokumenata, Vljora Čitaku je i dalje državljanin Republike Srbije i upisana je u matičnu knjigu rođenih za područje Priština pod brojem 6194 za 1980. godinu“, rekao je Dačić na sednici SB UN.

Srpski ministar je naglasio da Čitaku nikada nije tražila otpust iz našeg državljanstva:

„Možda će ona sada reći da je to za nju nebitno, ali pošto je tu predstavnik Nemačke, neka objasni to njemu, pošto Nemačka traži od svakog Albanca sa Kosova potvrdu o otpustu iz državljanstva Srbije“, rekao je Dačić.

Dačić na SB UN:“Pokazaću vam kako je izgledao dokument koji su izdavale srpske vlasti 1990. godine, kada je Vljora Čitaku imala 10 godina“
Dodao je i da veliki broj Albanaca koji rade u UN jesu i dalje državljani Srbije.

„Kako kad treba da dobijete posao, da ostvarite svoja prava, da vam Srbija vraća kredite, vi ste državljani Srbije, a zalažete se za svoju državu Kosovo. Mogla je Čitaku da traži otpust, ali nije.

Prema tome, nemojte tako da govorite o svojoj državi“, rekao je Dačić povodom njenih ranijih tvrdnji da Albanci u Srbiji nisu imali pravo na upotrebu albanskog jezika i pisma.

Dačić je na sednici SB UN posvećenoj situaciji na KiM pokazao kako je izgledao izvod iz matične knjige rođenih koje su srpske vlasti izdavale 1990. godine na KiM koji je dvojezični, a tekst je prvo napisan na albanskom, pa na srpskom jeziku.

Vljora Čitaku rekla je potom da je etnička Albanka i „ponosna državljanka Kosova“.

Kometarisala je i ono što je o potencijalnom premijeru tzv. Kosova Aljbinu Kurtiju u svom govoru izneo Dačić, koji je upozorio zemlje-članice SB da se Kurti slikao u kancelariji sa albanskom zastavom, a ne zastavom tzv. Kosova.

„On je pobedio na izborima, više puta je rekao da je posvećen dijalogu, ali moram reći da me zabavlja činjenica da moj srpski kolega brani kosovsku zastavu. Uveravam vas da će u kabinetu premijera Kosova biti uvek kosovska zastava“, rekla je ona.

Čitaku:“Srbija „ukrala“ mnoge zvanične dokumente koji su izdavani na KiM“
Čitaku je dodala je da Dačić nije pomenuo da je Kurti bio politički zatvorenik u Srbiji dok je on bio ministar unutrašnjih poslova.

Govoreći o nedavnim izborima na KiM, rekla je da su oni bili posebni iz više razloga, da dovoljno svedoče o „zrelosti demokratije na Kosovu“, ali je napomenula da je nekoliko članova CIK-a moralo u bolnicu zbog prebrojavanja nekih glasova, tvrdeći da da Priština ne upire prstom ni u koga.

Ona je optužila Beograd za zastrašivanje Srba na Kosovu i njihovu instrumentalizaciju za svoju politiku.

Izvor:Mondo  Foto:Screenshot,Ilustracija

Ostavite komentar