EKONOMIJA NEKATEGORIZOVANO VESTI

Milijardu evra za fabriku guma u Zrenjaninu

Milijardu evra za fabriku guma u Zrenjaninu

Proizvođač automobilskih pneumatika „Šandong Linglong“ uskoro u Zrenjaninu

Kineska kompanija za proizvodnju automobilskih guma „Šandong Linglong“ počeće sledeće godine sa izgradnjom pogona u Zrenjaninu za šta je Grad obezbedio 136 hektara zemljišta, a posao u fabričkim halama će dobiti 1.500 radnika. Kineski investitor planira da uloži skoro milijardu dolara u celu investiciju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće u četvrtak ceremoniji potpisivanja sporazuma za izgradnju ove fabrike. Kako je rekao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, pregovori su trajali godinu dana. Investitori iz Kine zasada čekaju odobrenje svog ministarstva, ali se čelnici grada Zrenjanina nadaju da tu neće biti problema.

Kineska kompanija za proizvodnju automobilskih guma „Šandong Linglong“ objavila je da planira investicioni projekat u Srbiji vredan 994,4 miliona dolara.

– Vlada Srbije i lokalna samouprava su vodili pregovore i izgleda da se došlo do kraja – rekao je Janjić. – Proizvodiće se visokokvalitetne gume i biće to jedna od najsavremenijih fabrika guma u Evropi. Fabrika će se graditi u industrijskoj zoni Jugoistok u Zrenjaninu za šta je Grad obezbedio 136 hektara zemljišta. Sve procedure u vezi sa ekološkom proizvodnjom biće ispoštovane. objavile su Večernje Novosti.

Kineska kompanija za proizvodnju automobilskih guma „Šandong Linglong“
Kineska kompanija za proizvodnju guma planira investicioni projekat u Zrenjaninu vredan milijardu dolara

Kineska kompanija za proizvodnju automobilskih guma „Šandong Linglong“ objavila je da planira investicioni projekat u Srbiji vredan 994,4 miliona dolara (870,4 miliona evra) .

Kineska kompanija za proizvodnju automobilskih guma „Šandong Linglong“ objavila je da planira investicioni projekat u Srbiji vredan 994,4 miliona dolara (870,4 miliona evra), prenosi „Jahu njuz“.

Uz vest je priložen i dokument na kineskom jeziku sa zvaničnog sajta Šangajske berze u kojem je Srbija označena kao investicioni cilj „Šandong Linglonga“ u inostranstvu.

Sajt seenenjs.com prenosi da je ova kompanija u dokumentu podnetom Šangajskoj berzi navela da planira da izgradi fabriku guma u Slobodnoj trgovinskoj zoni Zrenjanina.

U dokumentu se navodi da je planirano da izgradnja fabrike zvanično započne u aprilu 2019. i da se odvija u tri faze, pri čemu bi zadnja faza bila okončana u martu 2025. godine.

Navodi se da kineska kompanija planira da u toj fabrici u Srbiji godišnje proizvodi 13,62 miliona komada radijalnih guma visokih performansi.

Sajt prenosi da je „Šandong Linglong“ odlučio da fabriku izgradi u Srbiji zbog nižih troškova investicije, gradnje, radne snage i energije u odnosu na druge zemlje u Evropi.

Navodi se da projekat tek treba da odobri kineska državna Komisija za nacionalni razvoj i reformu, kao i Ministarstvo trgovine Kine i Državna administracija za razmenu s inostranstvom.

Brend kineske kompanije „Linglong tajer“ je zvanični globalni partner u sektoru automobilskih guma italijanskog fudbalskog kluba Juventus, javlja Tanjug, a prenose Večernje Novosti.

Izvor:Jutarnji GLASnik    Foto:Printscreen

Ostavite komentar