EKONOMIJA NEKATEGORIZOVANO POLITIKA

Pompeo: Rusija i Kina imaju krv na rukama, Džonson: Želimo bolje odnose sa Rusijom, ali se pojavljuju „UŽASNE POTEŠKOĆE“

Pompeo: Rusija i Kina imaju krv na rukama, Džonson: Želimo bolje odnose sa Rusijom, ali se pojavljuju „UŽASNE POTEŠKOĆE“

Pompeo Rusiji i Kini: Imate krv na svojim rukama

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je danas da Rusija i Kina imaju krv na svojim rukama pošto su uložile veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN čime je, kako je naveo, blokirana isporuka humanitarne pomoći iz Turske i Iraka za civile u Siriji.

„Veto koji su juče stavile Ruske Federacije i Kina na rezoluciju Saveta bezbednosti, koja omogućava da humanitarna pomoć stigne do miliona Sirijaca, sraman je“, naveo je Pompeo u saopštenju.

Pompeo je Rusiji i Kini poručio: „Imate krv na svojim rukama“, prenosi Rojters.

Rusija i Kina stavile su u Savetu bezbednosti UN veto na predlog rezolucije kojom se predviđala dostava humanitarne pomoći iz Turske i Iraka u Siriju.

Kako je sinoć javio Rojters, rezolucija, koju su predložile Belgija, Kuvajt i Nemačka, predviđala je dostavljanje pomoći u narednih 12 meseci preko dva punkta u Turskoj i jednog u Iraku.

Rusija je, međutim, bila spremna da odobri dva prelaza u Turskoj na šest meseci i predložila je svoju rezoluciju, koja je odbijena, objavio je RTV Tanjugovu vest.

Džonson: Želimo bolje odnose sa Rusijom, ali se pojavljuju „UŽASNE POTEŠKOĆE“

Britanski premijer Boris Džonson kaže da se nada da će njegova zemlja imati bolje odnose sa Rusijom.

– Ja sam poput mnogih ljudi u zapadnoj Evropi, koji se uvek nadaju da možemo da imamo bolje odnose sa Rusijom. Uvek se nadamo – rekao je Džonson u intervjuuu za estonsku radio-televiziju ERR njuz.
On je dodao da London želi bolje trgovinske odnose sa Moskvom, ali je ukazao na „užasne probleme“ između dve zemlje, prenosi TASS.

U tom kontekstu, podsetio je na incident u Solsberiju, kada su otrovani Sergej i Julija Skripalj i ocenio da se „užašne poteškoće pojavljuju u našim odnosima sa Rusijom“.

Džonson se u Talinu sastao sa premijerom Estonije Jirijom Ratasoom, a obišao je i britanske vojnike u vojnoj bazi Tapa kod Talina, piše Blic.

Obrada :Jutranji GLASnik                                          Foto:Screenshot

Ostavite komentar