HRONIKA VAŠ GLAS

AFERAŠ postao NOVI DIREKTOR U „VINČI“ Dao 4.000 evra za bolje radno mesto, 8 meseci kasnije – VOILÀ

AFERAŠ postao NOVI DIREKTOR U „VINČI“ Dao 4.000 evra za bolje radno mesto, 8 meseci kasnije – VOILÀ

Na mesto direktora tehničke operative Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ nedavno je postavljen Ivan Lazović, koji je upleten u mutne radnje u ovom kolektivu. On je u februaru bio akter korupcionaške afere u kojoj su uhapšeni rukovodioci Instituta Branko Spajić i Slavko Karić.

Zanimljivo je da je Lazović upravo došao na Karićevu funkciju, mesto direktora tehničke operative.

Ivan Lazović, novi direktor TO, Milica Marčeta Kaninski,bivša direktorka Vinče, Slavko Karić, Marčetin suprug i bivši direktor TO, Branko Spajić, bivši direktor Centra za motore (s leva ne desno)

Naš list je još u februaru, kada je dvojac Spajić-Karić priveden u policiju, došao u posed snimka na kome se čuje kako je Spajić probao da uzme novac od zaposlenih. Spajić, direktor centra za motore u „Vinči“, tada je zajedno sa Karićem, direktorom Tehničke operative i suprugom bivše direktorke „Vinče“ Milice Marčete Kaninski, uhapšen zbog reketiranja zaposlenih i trgovine uticajem. On je od jednog zaposlenog (ispostaviće se upravo Ivana Lazovića) uzeo 4.000 evra – a sumnja se da je to uradio kako bi ga prebacio na bolje plaćeno mesto u Institutu. Osam meseci bilo je potrebno da se pokaže da je to „bolje plaćeno mesto“ za Lazovića zapravo direktorska fotelja Slavka Karića.

– Upravo je Lazović išao na saslušanje u tužilaštvo jer je on jedan od petorice zaposlenih koji su morali da donesu novac Kariću i Spajiću. On je u svemu tome saučestvovao jer je dao novac, a nije prijavio. Lazović je, uz Branka Spajića, bio desna ruka Slavku Kariću. To, logično, implicira da Milica Marčeta Kaninski sa suprugom Slavkom i danas vuče konce iako nisu više zaposleni u „Vinči“ – kaže izvor „Blica“ iz Instituta.
Spajić je četvoricu radnika odveo u jednu beogradsku kafanu na poslovni ručak. Nakon što su jeli, Spajić je, simbolično, kucnuo escajgom u čašu i obratio se prisutnima.

Nova v.d Pajović, Vinča reklamira dijetetski suplement?

„Pomoć za opstanak“

„E, sad kad smo jeli, možemo da pređemo na teške teme. Situacija je malo komplikovana… Treba da skupimo novac za svašta nešto, za opstanak naš“, čuje se na audio-snimku koji poseduje „Blic“.

Začuđene kolege upitale su Spajića na šta misli kada kaže „opstanak“.

„U smislu, generalno, ‘Vinče’. Imamo situaciju tamo, u Upravnoj zgradi, neke kazne… U svakom slučaju, nisu mi detaljisali, treba da skupimo 20.000 evra. Nije obavezno nikome ništa, ko hoće i kako hoće. Ja sam vas zvao da vidimo je l‘ možemo nešto da napravimo, da se dogovorimo. Opet je lakše da podelimo nego da se sad neko sam cima“, čuju se Spajićeve reči na snimku.

Osim upletenosti u mito i korupciju, Ivan Lazović ni po sistematizaciji ne ispunjava kriterijume za radno mesto na koje je postavljen. Naime, ako je sudeći po uslovima istaknutim na sajtu Instituta, direktor Centra operative mora imati završene osnovne akademske studije ili na Ekonomskom fakultetu, Fakultetu organizacionih nauka, menadžmenta, bezbednosti, zaštite životne sredine, prirodnim naukama… Takođe, mora imati zvanje mastera, tri godine radnog iskustva na istim ili sličnim pozicijama.

Lažne potvrde

– Lazović je po struci mašinski inženjer termotehnike, završio je Mašinski fakultet i sa tom diplomom, kada bi se u Vinči radilo po pravilima, nikada ne može biti direktor Tehničke operative. On je, inače, radio i u Centru za motore pri Institutu, a bivša direktorka Milica Marčeta Kaninski izdala mu je lažnu, falsifikovanu potvrdu da je na ispitivanjima vozila radio pet godina, iako nije posedovao ni dva dana radnog iskustva, budući da je pre Centra za motore radio na dimnjacima termoelektrana gde je merio izduvne gasove – kaže izvor „Blica“ upoznat sa dešavanjima na Institutu.

„Blic“ je u više navrata pisao o sumnjivim radnjama u Institutu „Vinča“, u kojima je glavni akter bila nekadašnja direktorka i supruga uhapšenog Karića, Milica Marčeta Kaninski. Naime, ona je za vreme svoje vladavine u Institutu sprovela novu sistematizaciju, kojom je ukinula nekoliko radnih mesta i spojila ih u jedno, a potom tu poziciju dodelila svom suprugu Slavku Kariću, koji je uhapšen sa Spajićem. Tom prilikom mu je i povećala platu za 100.000 dinara. Marčeta je tada plate povećala i bratu i sestri svog muža, koji takođe rade u Institutu, kao i drugim zaposlenima u administraciji, što je izazvalo nezadovoljstvo naučnika čije su plate manje od plata službenika.

Izvor:Blic  Foto:Screenshot

Ostavite komentar