DRUŠTVO POLITIKA VAŠ GLAS

Ko to kaže ko to laže da naučnike podržavaju u Srbiji? ŠOK! Naš najcitiraniji naučnik OSTAJE BEZ POSLA?

A posle kukamo, kako padamo na Šangajskoj listi!

KO to kaže ko to laže da naučnike podržavaju u Srbiji? ŠOK! Još jedan udar na nauku-Naš najcitiraniji naučnik OSTAJE BEZ POSLA? OVO MOŽE SAMO U SRBIJI

Odluka kolega ovog akademika posebno je šokirala javnost, sukob akademika sa direktorom bio odlučujući?

Da li je podrška predsednika Aleksandra Vučića, nauci i vrhunskim naučnicima bila lažna ili ga njegovi bliski saradnici bojkotuju i podmeću“kukavičja jaja“ u nameri da „unište“ i pokore nauku i naučnike, kojima ne dozvoljavaju da misle i odlučuju svojom glavom, već pritiscima postavljaju svoje pristalice i poslušnike koji će im „odrađivati“ poslove. Nedavno se dogodio skandal oko v.d. „nametnute“ direktorke „Vinče“, prisilom od dela vlasti iako su naučnici već izabrali svog kandidata „dvotrećinski“.

SA PROFESOROM U PREDSEDNIŠTVU: Ulagaćemo ne samo u auto-puteve već i u nauku! Srbije Aleksandar Vučić primio je profesora Stojana Radenovića, čuvenog matematičara u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike na Andrićevom vencu. 

I sada ovo, da se našem svetski priznatom akademiku Zoranu LJ. Petroviću, kolege ne daju pozitivno mišljenje za produžetak radnog odnosa i to za jedan glas. Mora od nekog ko je „ceo radni vek“ bio ljubomoran na uspehe akademika.

Akademik Petrović

Ko to kaže i laže da su naučnici i nauka važni Srbiji?

Naučno veće Instituta za fiziku u Beogradu nije dalo pozitivno mišljenje za produžetak radnog odnosa akademiku Zoranu Lj. Petroviću, jednom od najpriznatijih i najcitiranijih srpskih naučnika u oblasti fizike.

Ova šokantna odluka, kako je doživljava stručna javnost, ali i zaposleni u samom Insititutu za fiziku, doneta je na nedavno održanoj sednici tokom koje je Naučno veće imalo priliku da odluči da li će akademiku Petroviću, koji krajem godine odlazi u penziju, biti produžen mandat u narednih pet godina, što je inače ovde uobičajena praksa.

Međutim, na opšte iznenađenje, članovi Veća napravili su presedan, što je izazvalo brojne negativne rekacije.

Odluka kolega ovog akademika posebno je šokirala javnost budući da se radi o naučniku čiji su radovi priznati i poznati širom sveta i da spada među najcitiranje profesore, ne samo kod nas, već i kada sa uporedi sa svetskim kolegama. Podsetimo, kako smo nedavno pisali, akademik Petrović jedan je od osmoro srpskih naučnika koje je prestižni Univerzitet Stanford na osnovu obimne studije, svrstao u sam svetski naučni vrh. Naime, on se kao i još sedam njegovih srpskih kolega, nalaze među 1,5 odsto najboljih svetskih naučnika.

I kolege u Institutu šokirane

– Kada neko od akademika odlazi u penziju redovna je procedura da Naučno veće odlučuje o tome da li mu se produžava mandat, a u većini slučajeva se daje pozitivan odgovor. Odluka po kojoj je za jedan glas odlučeno da se profesoru Lj. Petroviću ne produži mandat šokirala je mnoge i potpuno je neočekivana – rekli su za „Blic“ iz odeljenja za komunikacije Instituta za fiziku i istakli da ovo ipak nije konačna odluka.

Kako dodaju, nakon mišljenja Veća sprovedi se još nekoliko koraka pre nego što se odluči da se nekome ne produži mandat.

– Iako će se u narednim koracima uzimati u obzir odluka Veća to ne znači da će profesor Lj. Petrović biti isključen iz Instituta – tvrde u ove instituciji.

Na pitanje naše redakcije da li ova odluka Veća znači da akademik Lj. Petrović više ne obavlja nikakve funkcije u Institutu i da nije njegov član, iz službe za komunikaciju sa medijima ponavalju da konačna odluka još nije doneta, te da je profesor i dalje član i radnik Instituta.

Zoran lj. Petrović
I akademik Petrović iznenađen

– Očekivao sam da direktor neće odobriti dalji nastavak mog rada, ali Naučno veće je trebalo da oceni mene kao naučnog radnika i takvu odluku zaista nisam očekivao dok nisam saznao da je bilo posebnih sastanaka sa delom članova veća. Tada sam shvatio da su mi dani odbrojani. No, ja još nisam dobio zapisnik, pa je možda rano govoriti – kaže za „Blic“ akademik Zoran Lj. Petrović koji sastanku na kome nije izglasan dalji nastavak njegovog rada nije prisustvovao jer se u to vreme nalazio na naučnoj konfernciji u Bugraskoj.

Kako tvrdi akademik Petrović, ovakav ishod je očekivao zbog, kako kaže, sukoba u kome je sa direktorom Instituta za fiziku Aleksandrom Bogojevićem.

– Direktor odbija svaku komunikacinu sa mnom već više od četiri godine. Više puta sam zahtevao razgovor sa njim, a poslednji sam zaveo još u aprilu i naravno, direktor još nije našao vreme za mene. To je sve posledica toga da sam mu bio protivkandidat na izboru za direktora, da imam veliki problem sa projektom Verokio i da sam se protivio promovisanju jednog saradnika u najviše zvanje – ističe Petrović.

SRAMOTA: Umesto da naučnicima dozvole da rade i ulažu u njihov rad, dozvole im da misle, ali i da posavetuju kako da dođu do najboljih rezultata, neki iz Vlade Srbije smatraju da im ne treba dati da odlučuju i da su takvi „naučnici“ banditi“ kao oni u Vinči. Valjda smatraju da ne znaju da prave „novce“. A kako oni znaju kako se prave „novci“ svedoci smo ovih dana: Performans“maltretiranje“ magarca i Abramović „Čistačicu“ đubreta ili novca! Postavlja se pitanje ko treba da misli, a ko da odlučuje???
Direktor bez komentara

Kako nam je rečeno u Institutu, direktor Bogojević za sada ne želi da komentariše ovaj slučaj.

– Naučno veće je upravni organ Instituta nezavistan od direktora. I zato direktor bez obzira na trenutni povod i insinuacije ne bi trebalo, pa ne želi da komentariše odluke Veća – saopšteno nam je.

Kako dodaju, „posebno je složeno što je u ovom slučaju i direktor jedna od instanci odlučivanja, naredna u nizu i javno komentarisanje bi za njega bilo neprimereno“.

Vest o ovoj odluci jako brzo se proširila društvenim mrežama, te se mnogi pitaju zbog čega se većinski deo članova Veća da odlučio da ne produži radni odnos i mandat akademiku koji je jedan od najistaknutijih naučnika u svetu u oblasti fizike, dugogodišnji radnik ovog instituta i član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Kako su glasali članovi Naučnog veća

Kako su za „Blic“ rekli u Institutu za fiziku, za negativnu odluku o produžetku radnog odnosa akademiku Lj. Petroviću presudio je jedan više negativan glas u odnosu na broj glasova koji su bili za to da se profesoru produži mandat.

Institut za fiziku nam se obratio i zvaničnim saopštenjem, u kome navode da je „nakon 41 godine u radnom odnosu na Institutu za fiziku u Beogradu, cenjeni akademik Zoran Lj. Petrović podneo molbu za produžetak radnog odnosa nakon navršenih 65 godina starosti“.

„U skladu sa Zakonom i ustaljenom procedurom, Naučno veće Instituta je ovu molbu odmah uzelo u razmatranje i na sednici koja je održana 24. septembra dalo negativno mišljenje, sa 18 negativnih, 17 pozitivnih i 6 uzdržanih glasova“, navode u zvaničnom odgovoru za „Blic“.

Kako dodaju, „Naučno veće Instituta čine najugledniji istraživači različitih generacija sa izuzetnim naučnim doprinosom i akademskim kredibilitetom, i ocene da je na njih vršen pritisak bilo koje vrste ne stoje“.

„Podsećamo i da je traženje mišljenja Naučnog veća samo prva instanca u odlučivanju o produžetku radnog odnosa“, zaključuju.

A 10. septembra ove godine objavljeno je: Istraživači sa univerziteta Stanford objavili su nedavno rezultate višegodišnjeg istraživačkog projekta čiji je osnovni cilj bila evaluacija blizu sedam miliona svetskih naučnika, a u osam srpskih naučnika među svetskom elitom je i akademik Petrović.

„Autori studije su kreirali javno dostupnu bazu od nešto preko 100.000 najcitiranijih naučnika sveta, u kojoj se nalazi i osam srpskih naučnika. Među njima je pet akademika: Ivan Gutman, profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, Dušan Teodorović, profesor Saobraćajnog fakultet Univerziteta u Beogradu, Vladimir Kostić, sa Medicinskog fakulteta UB, Zoran Petrović, sa Instituta za fiziku UB i Nikola Konjević, profesor Fizičkog fakultet UB, a sem njih u ovoj grupi su i Magdalena Đorđević, sa Instituta za fiziku UB, Gordana Ćirić Marjanović, profesorka Fakulteta za fizičku hemiju UB i Livija Cvetićanin, sa Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Plasmanom u ovu grupu naši naučnici su svrstani među 1,5 odsto najbolje rangiranih u svetu.“Izvor:Danas

Impresivna biografija i 41 godina rada u Institutu

Zoran Lj. Petrović je na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu završio osnovne studije elektrotehnike (1978) i magistarske studije elektrotehnike (1980), dok je doktorske studije (1985) završio na Australian National University Canberra.

Na Institutu za fiziku zaposlen je od 1978. godine, naučni saradnik je od 1987, viši naučni saradnik od 1991. i naučni savetnik od 1995. godine.

Direktor je Centra za eksperimentalnu fiziku Instituta za fiziku od 1993. Takođe je bio savetnik (rukovodilac inženjeringa) u MTT Infiz od osnivanja 1991. do 2001. Na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu je 1991. godine izabran za docenta, 1996. za vanrednog, a 2007. godine za redovnog profesora. Postdiplomsku nastavu obavlja na Fizičkom fakultetu u Beogradu i na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu. Bio je gostujući profesor na odseku za elektroniku Keio Univerziteta u Jokohami.

Član je odbora za nauku i elektrotehniku Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU). U ovoj instituciji obavlja funkcije upravnika Galerije nauke i tehnike, sekretara Odeljenja tehničkih nauka, člana Saveta Galerije likovne i muzičke umetnosti, a takođe je predsednik Komisije za Statut.

Dobitnik je brojnih domaćih i inostranih nagrada.

Izvor:Espreso.rs  Foto:Screenshot,Ilustracija

Obrada:Jutarnji GLASnik

One Reply to “Ko to kaže ko to laže da naučnike podržavaju u Srbiji? ŠOK! Naš najcitiraniji naučnik OSTAJE BEZ POSLA?

  1. 1) Nije ostao bez posla, odlazi u penziju
    2) Treba mladi istraživači da dobiju priliku da rade
    3) U mnogim naučnim telima i odborima radio je nepošteno
    4) Uostalom, na pola radova je nezasluženo potpisan

Ostavite komentar