VAŠ GLAS VESTI

MIP Kosova: Autobus iz Prizrena kamenovan u Srbiji,“Nema povređenih, putovanje je nastavljeno, srpske vlasti su uradile svoj posao“

MIP Kosova: Autobus iz Prizrena kamenovan u Srbiji tokom noći

Odlazeći kosovski ministar Spoljnih poslova, Bedžet Pacoli, potvrdio je da je autobus sa putnicima sa Kosova napadnut tokom prolaska kroz Srbiju ka zemljama Evropske Unije (EU)

Kosovski mediji su prethodno pisali da je autobus koji je iz Prizrena išao ka Frankfurtu u Nemačkoj, gađan kamenicama tokom prlaska kroz Srbiju, u blizini Kruševca, a da povređenih nije bilo.

Pacoli: Niko ne razume zašto Đurić nije ušao na Kosovo
Screenshot

Pacolli je pozvao EU da, kako je napisao na Tviteru, spreči ovakve napade i obezbedi sigurnost za građane Kosova.

„Srbija konstantno ne uspeva da obezbedi sigunost za naše putnike i slobodu kretanja. Pozivamo da se sprovede istraga i da se daju garancije za bezbednost naših građana“, napisao je Pacoli na Tviteru.

Povodom ovog slučaja o kome je u nedelju pisalo više medija na Kosovu, nadležni u Srbiji se do ovog trenutka nisu oglasili. Slobodna Evropa

Ipak nešto kasnije su se neki mediji povodom ovog događaja oglasili,rečeno je da su nadležni uradili posao i osudili su kamenovanje.
DIVLJAŠTVO: Autobus iz Prizrena kamenovan kod Kruševca

Autobus, koji je iz Prizrena krenuo ka Frankfurtu, kamenovan je kod Kruševca. Povređenih srećom nije bilo.

25.08.2019. | 15:50
Kako prenosi „Gazeta Express“ pozivajući se na izjave putnika, autobus u kom su bili pretežno Albanci, kamenovan je sinoć kada je prolazio kroz Kruševac.

U izjavi za Indeksonline, jedan od putnika rekao je da je do kamenovanja došlo dva sata nakon ponoći, dok su nakon 30 minuta pripadnici MUP-a Srbije izašli na teren.

Putovanje ka Frankfurtu nastavili su u pet ujutru, navodi izvor ovog portala.

Da povređenih nije bilo, te da je putovanje ubrzo nastavljeno, potvrdio je i menadžer kompanije čiji je autobus kamenovan, Ibrahim Veseljaj.

Kosovo: Kamenovan autobus sa vernicima iz Beograda

„Nema povređenih, putovanje je nastavljeno, srpske vlasti su uradile svoj posao“, rekao je Veseljaj.

Portal KosSev, pozivajući se na kosovske medije, javlja da je Ministarstvo spoljnih poslova tzv. Kosova osudilo je taj čin, i savetovalo ljudima sa Kosova da ne putuju kroz Srbiju.

Još jedno kamenovanje: Stradala ambulanta na KiM

„Napad ponovo pokazuje prepreke sa kojima se građani Kosova suočavaju tokom putovanja kroz Srbiju. Ne postoji sloboda kretanja“, rekao je u izjavi za Gazeta Express portparol MSP Jetljir Ziberar.

KosSev navodi da se povodom slučaja kamenovanja autobusa, koji je bio udarna vest u mnogim kosovskim medijima, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nije oglasilo.

Dodaje se da su pokušavali da dobiju potvrdu vesti i od zvaničnih organa Srbije, ali da uprkos više telefonskih poziva i obraćanja pisanim putem odgovor još nije stigao.

Kasnije tokom dana, u objavi na Twitteru „napad na autobus pun putnika sa Kosova“ osudio je i kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, te poručio Srbiji da „omogući sigurnost, bezbednost i slobodu kretanja građanima Kosova“.

Kamenovanje mnogo je češće na Kosovu, kada su u pitanju autobusi koji su iz Srbije ili voze Srbe koji obično dolaze na dedovinu i groblja o verskim praznicima, ali to svakako nije opravdanje za ovakvo divljačo i potencijalno po nečiji život opasno ponašanje. Izvor MONDO

Izvor:JutarnjiGLASnik                                                           Foto:Screenshot

Ostavite komentar