POLITIKA VAŠ GLAS

Sudstvo u Srbiji:Čiji je taj „mali“? Zašto niko nije stao iza maloletnog N. P. koji je nosio maketu vešala?

Sudstvo u Srbiji:Čiji je taj „mali“? Zašto niko nije stao iza maloletnog N. P. koji je nosio maketu vešala?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zanimljivo što predstavnci Saveza za Srbiju traže ukidanje pritvora za mladića koji je nosio vešala na protestu „1 od 5 miliona“, a da su, dok su bili uvereni da je to uradio neko iz SNS, apelovali da se on uhapsi i zauvek zadrži u zatvoru.

On je rekao da ne zna da li je mladiću od 18 godina određen pritvor ili nije, ali da je siguran da za njega ima nade.

„Ovaj jedan je neki opasan mafijaš i ne znam šta je ovaj drugi…verovatno kukaju zato što je njihov blizak saradnik, a govorili su da je član SNS-a. Kad je bilo da je član SNS-a bilo je ‘ajde policija sad hapsi, hapsi odmah i drži ih do kraja života u zatvoru’, pa se ispostavilo da su i to lagali“, dodao je Vučić.

Čiji je taj „mali“? Zašto niko nije stao iza maloletnog N. P. koji je nosio maketu vešala?

Društvene mreže „gore“ kada je reč o momku koji je uhapšen zbog nošenja vešala.

Nemanja Petrović predsednik „Beogradskog fronta“  objavio je na svom fejsbuk nalogu sledeće:

Nemanja Petrović

„Gospodo iz opozicije zašto niko nije stao iza ovog deteta !? Aleksandre Vučiću, nije li te sramota !? Kao i mnogi pre njega Nikola je jednostavno žrtva sistema u kome vlast i opozicija imaju dogovor o ćutanju, baš kao što je situacija i sa Stanikom Gligorijević koja je izgubila život kad je na vozilo u kome se nalazila naletelo vozilo Zorana Babića!

Vučić: Većina sudija časna, ali ima i njihovih partijskih!
Da li su opozicija i vlast „odraz u ogledalu“ kada je reč o crnim listama sudija i i tužilaca

Odgovarajući na pitanje novinara kako vidi to što predstavnici SZS javno iznose imena sudija i tužilaca sa komentarom da njihova imena treba zapamtiti, te da je određivanje pritvora od 30 dana mladiću koji je nosio vešala licemerna i histerična reakcija aktuelne vlasti, Vučić je rekao:

„Kad im treba onda kažu da niko ne sme da vrši nikakav pritisak i da komentariše odluke tužilaca i sudija, kada ne treba onda prave crne liste sudija i tužilaca zato što nisu postupili onako kako oni žele. Oni sve mogu, njima je sve dozvoljeno. Sve što su sebi dozvolili nikom drugom ne bi dozvolili i sve što su sebi oprostili nikada drugom ne bi oprostili“.

Vučić je naveo da njegov posao nije da se bavi radom ni tužilaštava ni suda i podsetio da su sve te sudije postavili oni.

„Nijednog nisam postavio, sve te sudije u reformi sudstva 2009. godine su postavili oni. Ja i dalje mislim da su najvećim delom to časni, ozbiljni, odgovorni, pošteni ljudi, a da li ima njihovih partijskih sudija, pa nema nikakve sumnje da ima i zato mi moramo da se izborimo za nezavisnost pravosuđa“, rekao je Vučić.

Novinari i analitičari
Svaku vrstu pretnje upućene novinarima ne samo da osuđujemo, već delamo

Predsednik Srbije izjavio je večeras da osuđuje svaku vrstu pretnje novinarima, bez obzira ko te pretnje upućuje i da je to pokazatelj ponašanja odgovorne države.

Vučić je na pitanje novinara, nakon što je obišao deo Koridora 10, da li je dobio informaciju od državnih organa ko je pretio novinarima TV N1 i njihovim porodicama kao i „čiji je taj čovek“.

Novinari u Srbiji

 

Čiji je taj mali?

„Znam da je uhapšen. Zaista ne znam čiji je“, rekao je predsednik.

Rekao je i da bi bio uhapšen i da je bio simpatizer njegove stranke, te poručio: „Pa valjda to najbolje pokazuje kako državni organi dobro, ozbiljno i odlučno rade svoj posao kada hapse ljude koji su simpatizeri ili članovi SNS-a kao što je predsednik opštine Grocka“.

Rekao je i da država ne pravi razliku da li neko pripada jednoj ili drugoj stranci i u tom smislu dodao da je država, kada se govorilo da je mladić koji je nosio vešala član SNS-a, svakako pošla da ga uhapsi.

„Nama je jedan od najvećih tajkuna u ovoj zemlji Dragan Ðilas rekao da su to provokatori koje je ubacila vlast i SNS i mi smo pošli da uhapsimo člana SNS-a, kad ono – nije član SNS-a nosio vešala nego istaknuti funkcioner Dveri“, primetio je te ponovio da bi bio uhapšen i da je bio član njegove stranke.

„Mi se time ponosimo“, rekao je Vučić.

Svaku vrstu pretnje, kaže, osuđuje „i u tome se razlikujmo od njih.

„I ne samo da osuđujemo, delamo. Svaku vrstu pretnje vašoj redakciji (N1), bilo kojoj drugoj redakciji podrazumeva se da osuđujem, a u stanju sam da ponovim 100 puta i da pozovem svakoga da ne pomisli da ima pravo da bilo kome preti“ .

Srbija „delimično slobodna“- Vučić o izveštaju organizacije „Fridom Haus“

Nisam video izveštaj organizacije „Fridom Haus“, ali to jedna od retkih lista na kojoj je Srbija nazadovala, rekao je Vučić.

„Na svim ekonomskim listama napredujemo i rastemo, ali to je jedna od lista na kojoj smo nazadovali, koja se ne tiče životnog standarda ljudi“, rekao je Vučić za Prvu tv i dodao: „Svejedno, na nama je da radimo da popravimo stvari, da popravimo stanje i biće dobro“.

Organizacija Fridom Haus objavila je novi izveštaj „Slobode u svetu 2019“ o stanju osnovnih sloboda u 195 zemalja u kome konstatuje da je prošle godine zabeležena 13. uzastopna godina pada globalnih sloboda, a status Srbije od „slobodne“ prešao je na „delimično slobodne zemlje“.

Izvor: Blic Foto: Screenshot

Ostavite komentar