DRUŠTVO VAŠ GLAS VESTI

„Učite decu da čuvaju sećanje“-u Kragujevcu obeležena 20. godišnjica NATO bombardovanja

„Učite decu da čuvaju sećanje“ I u Kragujevcu obeležena 20. godišnjica NATO bombardovanja

Sa obeležavanja 20 godina NATO agresije na Srbiju u Kragujevcu poslata je poruka da se „napad 19 zemalja na malu Srbiju“ nikada ne zaboravi.

Marinos Ristoudis, kapetan broda koji nije hteo da bombarduje bratski narod, pismom je poručio da su „Srbi za njega pobednici i heroji koji se nisu obazirali na najmoćnine zemlje“.

Zoltan Dani, komandant diviziona RV PVO koji je srušio nevidljivi „nevidljivi“ NATO avion „F 117A“ u Buđanovcima

Zoltan Dani, komandant diviziona RV PVO koji je srušio nevidljivi „nevidljivi“ NATO avion „F 117A“ u Buđanovcima je rekao da su pre 20 godina pale bombe na naše žene decu gradove, kada je velika nepravda učinjena.

– Bol i žive rane ne prestaju jer žrtve ne mogu da se nadoknade i istina je da je 19 zemalja NATO napalo malu državu – rekao je Dani.

„Učite vašu decu da čuvaju sećanja i da ne zaborave kako smo se branili i da nikada nismo bili agresori“- Novice Antić Vojni sindikat Srbije

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić je rekao da smo „20 godina uslovljavani ulaskom u Evropu i pored toga što smo u 13. veku imali evropske zakone i bili brana Evrope od Otomanskog carstva“.

– Učite vašu decu da čuvaju sećanja i da ne zaborave kako smo se branili i da nikada nismo bili agresori. Naša vojska je pre 20 godina dobila rat, ali su ga političari izgubili. Nadamo se da će Kosovo opet biti Srbija, a ne oteto kao što je danas – rekao je Novica Antić.

Vojni sindikat Srbije

Skupu u Kragujevcu su prisustvovali i veterani iz Republike Srpske, a obratio im se i general Božidar Delić.

General-major Božidar Delić, komandant 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije, rasporedene na granici Srbije i Albanije, početak sukoba na Kosovu i Metohiji dočekao je u kasarni u Prizrenu, koja je bombardovana 138 puta, a samo u toku jedne noći 47 puta.

– Već prve noći je bombardovana zona naše brigade, objekat Ceja, koji je gađan sa oko 600 raketa i bombi, a 50 puta po njemu su dejstvovali avioni A10 sa granatama sa osiromašenim uranijumom.

Genral Delić

Posle rata smo saznali da je lokacija naše kasarne bila određena da avioni koji ne pronađu svoje ciljeve, prilikom povratka na nosače aviona ili za Italiju, iznad naše kasarne istovare taj svoj borbeni teret.

Izvor:Jutarnji GLASnik                                                Foto:Screenshot

Ostavite komentar