VAŠ STAV

AKPA: Državno veće tužilaca, telo koje se tajno okuplja i koje ne poštuje naloge Poverenika, ponovo onemogućilo javnost da prati rad njegove sednice

SAOPŠTENjE: DVT PONOVO ONEMOGUĆIO PRISUSTVO JAVNOSTI
Foto. Printscreen

Beograd, 14.03.2018. godine.

Državno veće tužilaca (DVT) je ponovo onemogućilo javnosti da prati rad njegove sednice, i to na taj način što je predstavnik Alumni kluba Pravosudne akademije (AKPA) jutros zaustavljen pre sale u kojoj se održavaju sednice, iako je prethodno DVT dobio zvaničnu prijavu AKPA kojom je zatraženo odobrenje za prisustvovanje sednici. Ovo je posebno značajno jer je u toku kontraverzan izbor 52 zamenika javna tužilaca u Narodnoj skupštini, koji je osporen upravo zbog afere sa tajnim spiskom kandidata i sednice na kojoj je isključena javnost.

AKPA ocenjuje da je rad ovog tela više nego sporan i da je nedopustivo kršenje ustavnog prava na obaveštenost. Telo koje ne poštuje čak ni naloge Poverenika za informacije od javnog značaja i koje se tajno okuplja i pod sumnjivim okolnotima vrši izbore na pravosudne funkcije ne doprinosti poverenju građana u javnotužilačku organizaciju i zbog ovoga moraju hitno da reaguju drugi državni organi, ali i međunarodna zajednica.

Na sednici 14. decembra 2017. godine, takođe je bilo povređeno načelo javnosti, jer su isključeni predstavnici strukovnih organizacija sa sednice, a potom je predloženo za izbor 52 kandidata i to sa spiska koje je dospeo u ruke medijima pre same sednice. Kako se to dogodilo i gde je spisak nastao nije objašnjeno, a danas imamo ponavljanje tog scenarija. Ugroženi su osnovni principi vladavine prava i pravne države i to prlikom najvećeg izbora tužilaca još od osnivanja ovog saveta.

Hitno se moraju uvesti audio-vizuelni prenosi sednica ovih tela, kao zakonska obaveza, ali smo svesni da postoji mogućnost da DVT ni to neće poštovati, kao što ne poštuje ni važeće propise.

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar