VAŠ STAV

AKPA: Neistine člana Državnog veća tužilaca na sednici Narodne skupštine!

Beograd, 09. mart 2018. godine.

Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) demantuje navode koje je danas na sednici Narodne skupštine iznela Sandra Kulezić, članica Državnog veća tužilaca, predstavnica predlagača izbora 52 zamenika javna tužioca, koji se po stavu AKPA odvija na nezakonit način.
Foto: Printscreen

Sandra Kulezić je navela da je predstavnica AKPA bila prisutna na sednici 14. decembra 2017. godine kada je izglasan sporan predlog kandidata i da je bila u prilici da čuje predlog izvestioca. To je neistina, javnost je isključena pre bilo kakve rasprave, bez obrazloženja i uz povredu poslovnika, zakona i Ustava. Imena 24 kandidata bili su poznata pre same sednice redakcijama beogradskih novinskih redakcija, a ni nakon 3 meseca javnost nije dobila objašnjenje kako se to desilo, niti je zapisnik sa sednice usvojen, niti učinjen dostupan javnosti, zato se hitno moraju uvesti javna emitovanja ovakvih sednica na Internetu ili televiziji.

Na traženje narodne poslanice da objasni zašto je postupak bio toliko netransparentan, članica DVT je, imeđu ostalog navela, da postupak ne kritikuje čak ni ceo Alumni klub Pravosudne akademije, već mala grupa nezadovoljnih kandidata. AKPA navodi da je samo 1 član Predsedništva AKPA bio učesnik konkursa i da AKPA brani pre svega pravo javnosti da zna kako se biraju javni funkcioneri i pravo na poštvanje zakona i procedure. Stavovi člana DVT-a o kandidatima koji dolaze iz redova svršenih polaznika Pravosudne akademije su zato zabrinjavajući i postavlja se pitanje kako će član pravosudnog saveta sa ovako izraženim stavovima ubuduće moći objektivno da učestvuje u konkursima za buduće nosioce pravosudnih funkcija, kada ima negativan odnos prema jednoj grupi kandidata.

AKPA navodi da je tekući izbor 52 zamenika javna tužioca primer zatvorenog kruga nejavnog odlučivanja protivan svim principima pravne države i vladavine prava u kome će, po svemu sudeći, učestvovati zajedno predstavnici pravosudne struke i političkih partija.

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar