AKPA: Dobar novi model izbora sudija i tužilaca, ali prelazni period suviše dug
VAŠ STAV

Alumni klub Pravosudne akademije: Danas se nastavlja nezakonito biranje tužilaca

AKPA: NASTAVLjENO NEZAKONITO BIRANjE TUŽILACA U JEKU DEBATE O IZMENI USTAVA U PRAVOSUĐU

Beograd, 20. novembar 2017. – Danas počinju razgovori sa kandidatima u postupku izbora preko 50 zamenika javnih tužilaca pred Državnim većem tužilaca (DVT). U pitanju je jedan od najvećih konkursa koje je DVT raspisao i koji se sprovodi na nezakonit način i to u jeku javne debate o izmeni Ustava u kome je ključno pitanje upravo izbor funkcionera u pravosuđu.

Podsećamo da je Ustavni sud letos, po inicijativi Alumni kluba Pravosudne akademije (AKPA), pokrenuo postupak utvrđivanja nezakonitosti pravilnika po kome DVT predlaže tužioce i suspendovao sve konkurse u tužilaštvu, posle čega je Narodna skupština odbila da izabere tada predloženih 17 kandidata.

Nakon toga, DVT je na brzinu, bez ikakvih konsultacija sa strukovnim organizacijama, doneo novi pravilnik o izboru tužilaca, po kome danas postupa. Novi pravilnik sadrži odredbu prema kojoj ocene svih kandidata dobijene po prethodnom nezakonitom pravilniku, važe i dalje.

AKPA ocenjuje da je u pitanju pokušaj da se izbegne pravna saknkcija, a da se, zapravo, nastavi sa praksom netransparentnih izbora javnih funkcionera, u kome se donose odluke bez obrazloženja i bez prava neuspešnih kandidata da ulože žalbu.

Ako se pitamo odakle potiču problemi u pravosuđu i zašto mu građani ne veruju – jedan od ključnih odgovora je u ovakvom izboru nosilaca funkcija, koji se sprovodi po kriterijumima koji su jasni samo uskom krugu onih koji imaju vlast u pravosuđu. Takva vlast nije ništa drugačija od političke vlasti i zato mora podnositi račune građanima i ne skrivati se iza plašta nezavisnosti, jer nezavisnost nije opravdanje za neodgovornost.

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar