VAŠ STAV

Alumni klub Pravosudne akademije: POVEĆATI PLATE CELOM PRAVOSUĐU

Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) izražava nezadovoljstvo zbog izostavljanja sudija, tužilaca i polaznika Pravosudne akademije iz budžetskog plana povećanja plata. Ovakav plan je nelogičan i neopravdan.
Foto: Screenshot/ alumni-pars.rs

Podsećamo da se prema nedavnom istraživanju koje je AKPA sprovela među pravosudnim funkcionerima u Srbiji, 89% sudija i 87% tužilaca izjasnilo da visina njihove plate nije dovoljna da osigura njihove porodice u materijalnom smislu, a ugrožavanje materijalne sigurnosti nosilaca pravosudnih funkcija utiče na garanciju sudske nezavisnosti, koju je država dužna da poštuje.

U najnezavidnijoj situaciji su sudije prekršajnih sudova, koji neopravdano imaju manji koeficijent za obračun plate i time su diskriminisani u odnosu na ostale sudije, a reformom pravosuđa iz 2009. godine prekršajni sudovi su postali deo sudske vlasti, što, međutim nije pratilo i adevkatno vrednovanje njihovog rada u materijalnom smislu.

Polaznici Pravosudne akademije, pored toga što neće dobiti povećanje plata, pitanje je hoće li platu tokom cele 2018. godine i dobijati, jer već više godina postoji problem u budžetu PA, usled redovnog upisa novih generacija na PA, koje ne prati “ prirodan odliv” u vidu izbora svršenih polaznik PA na pravosudne funkcije, zbog čega će i dalje biti ugrožena obuka na ovoj državnoj ustanovi.

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar