Bahrija Beganović Lutka – Prijepoljski tajkun, koalicioni partner SNS-a ugrožava meštana Ivanja

Prijepoljski tajkun Bahrija Beganović Lutka, poznat je široj javnosti, ne baš po dobru. Hapšen u akciji „Sablja“, osuđivan, protiv njega je podneto više krivičnih prijava zbog više krivičnih dela… i da ne nabrajamo dalje. I on je kao i većina tajkuna u Srbiji, bahat i alav.

Foto: sandzakhaber.net/ sandzakpress.net

Da mu u toj svojoj pohlepi ništa ne predstavljaju zdravlje i životi dece i ljudi, svedoči sledeći tekst koji smo dobili.

Ovo pismo vam pišem „unapred“

Zovem se Tanja.

Pre dvanaest godina udala sam se za čoveka koji je rođen u Ivanju, jednom malom mestu blizu Prijepolja. Moj muž je nasledio porodično imanje koje velikim trudom, radom i odricanjem obnavljamo sve ove godine, vodeći računa da ne narušimo autentičnost objekata, koristeći materijale za obnovu i gradnju koje su koristili njegovi dedovi i roditelji. Oboje smo vaspitani da dedovinu treba čuvati i ni po koju cenu je ne otuđiti.

Inače, rođena sam u Novom Sadu, gde sam i diplomirala na Pravnom fakultetu. Kada smo dobili dete, odlučili smo da se sa detetom iz Beograda (gde smo do tada radili i živeli ), preselim u Ivanje, da gajim dete daleko od gradskog ludila i iskrivljenih sistema vrednosti. Muž živi na relaciji Beograd-Ivanje, malo mu je teško da uskladi sve obaveze, ali je presrećan što mu je kuća ponovo „oživela“.

Ovo pismo vam pišem „unapred“ , pre nego što je nastupila tragedija za 3.000 stanovnika i za oko 200 školske dece koje živi u Ivanju.

Pišem vam, pre nego što zatvorim vrata našeg doma i ne vratim se za Beograd, jer Ivanju preti ekološka katastrofa, koju će izazvati bahati čovek po imenu Bahrija Beganović. (šaljema vam članak iz novina kako bi se što bolje upoznali sa likom i delom tog čoveka)

U Ivanju, Bahrija Beganović, zvani Lutka, kupio je bivše državno građevinsko preduzeće „Rad“.

U blizini navedenog preduzeća, nalazi se stena koja se zove „Crna stena“, koja je pretežno sačinjena od granitnog kamena. Tu stenu Bahrija Beganović nemilosrdno eksploatiše, kao da postoji mogućnost da se ona jednog dana regeneriše.

Veoma često (pogotovo nedeljom) i sam Bahrija upravlja mašinom za lomljenje kamena, ne vodeći računa o bezbednosti ljudi, jer postoji velika mogućnost da se stena obruši. Doduše, on i preuzima sve radnje (potkopava stenu) kako bi do obrušavanja došlo, i da na taj način dođe do što veće količine kamena.

Do sada smo imali „sreće“, pa kada Bahrija Beganović odluči da minira stenu, ipak pozove stručnjake za miniranje (ne radi to sam), ali tada on reguliše saobraćaj, jer je u blizini stene jedini put kojim se dolazi u selo. Za eksploataciju stene,on nema nijednu dozvolu, niti je ikada tražio dozvolu od nadležnih organa. Izlomljeni kamen , u krugu svog preduzeća melje, dižući veliku buku i prašinu.

Meštani sela Ivanja su se žalili na njegov rad, na osnovu čega su doneta rešenja o zabrani eksploatacije „Crne stene“ i zabranu korišćenja drobilice.

Do danas, eksploatacija stene i mlevenje kamena nije prestala. Od mlevenog kamena, prave se betonski blokovi, koji služe za nelegalnu gradnju objekata na celoj teritoriji opštine Prijepolje.

 Samo jedna od prijava za izvođenje građevinskih radova bez građevinske dozvole

Kap koja je prelila čašu, je podizanje asfaltne baze u krugu bivšeg građevinskog preduzeća „Rad“ (sada „Rad-Labud“ – odgovorno lice Lejla Beganović (ćerka Bahrije Beganovića) ili Rad-Labud plus, odgovorno lice Labud Beganović (sin Bahrije Beganovića)) , bez ijedne dozvole i bez pribavljene Studije o proceni uticaja na životnu sredinu koja je neophodna prilikom izvođenja ovakvih radova.

Asfaltna baza je podignuta na udaljenosti od oko 150 metara od prvih kuća i male fabrike za proizvodnju konditorskih proizvoda.

Osnovna škola se nalazi oko 800 metara od asfaltne baze. Pitanje je dana kada će se asfaltna baza pustiti u pogon.. Prve njive sa zasadama maline se nalaze na oko 200 metara od baze (U Ivanju, meštanima je jedini izvor zarade uzgoj poljoprivrednih proizvoda).

Obratila sam se za pomoć profesorima sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, da mi pošalju tekst ili upute na institucije koje mi mogu dati informacije o štetnosti asfaltne baze na život i zdravlje ljudi.

Na žalost, svi tekstovi se odnose na ublažavanje štetnosti rada asfaltne baze, a nijedan tekst se ne odnosi koje štetne materije asfaltna baza emituje prilikom rada i kolika je njihova štetnost po zdravlje i život ljudi.

Bahrija Beganović zvani Lutka je osnivač DPS-a ( Demokratska partija Sandžaka), stranke koja je u koaliciji sa SNS.

Svesna sam da u Srbiji ima mnogo „Bahrija“ koji će se na sve načine truditi da budu bliski sa bilo kojom strankom koja je je na vlasti, kako bi izvukli što više lične i materijalne koristi. Kada pročitate finansijski izveštaj o raspodeli budžetskih sredstava za 2017,2018 i 2019.god., možete videti da će za asfaltiranje lokalnih puteva u ovoj godini biti izdvojeno oko 190.000.000 dinara od ukupno 281.848.193 dinara. Mislim da je bespotrebno da vam pišem kom preduzeću će biti dodeljen ovaj posao.

Moj muž i ja ćemo se obratiti svim nadležnim institucijama kako bi ga sprečili u njegovoj nameri, ali sam sigurna da će Bahrija Beganović zvani Lutka pustiti u pogon asfaltnu bazu, ne mareći za život i zdravlje ni jednog deteta i čoveko koji živi u Ivanju, jer mu je materijalna korist najbitnija.

U Ivanju živi 3.000 stanovnika i oko 200 školske dece. Da li je potrebno da prvo nastupe posledice po zdravlje dece i ljudi, usled rada asfaltne baze koja neće ispoštovani ni minimalne kriterijume zaštite čovekove okoline, pa da se o ovoj temi progovori?

Molim vas, kolko vam profesija dozvoljava, da nam pomognete „unapred“.

Tatjana Dragutinović

2 Comments

Ostavite odgovor