VAŠ STAV

Bakić: Nacionalizam i religijska indoktrinacija opijaju radnike i onemogućavaju im razaznavanje sopstvenih interesa

Docent na Filozofskom fakultetu dokotor Jovo Bakić,  govorio je za Danas u aprilu prošle godine o stanju radnika u Srbiji. Skoro godinu dana je prošlo, promenilo se ništa nije, niti ima nade da će se šta promeniti. I dalje se umesto života dostojnog ljudskom biću, od šanerske vlasti i šibicarske opozicije nude prevare, strah, ucene, lažne velike priče, trovanje mržnjom i povez preko očiju.

Prof. Bakić o reformama:

 – Reforma se ovde svodi na radnike u pelenama, fizički ugrožene i psihički zlostavljane, što sve zajedno predstavlja najodvratniju povredu ljudskog dostojanstva.

Radnici u Srbiji seku sebi prste, vešaju se na radnom mestu, jer mesecima ne dobijaju platu, zastrašeni su, gladni, poniženi i uvređeni.

Njima, kao i svima drugima, najmoćniji političar uporno poručuje kako je potrebno da budu marljiviji, da se ugledaju na njega, danonoćnog trudbenika, preplavljenog osećajem nadmoći, utonulog u samozadovoljstvo vrhunskog manipulatora javnošću, jer njegov se rad samo u tome i sastoji, te da usvoje protestantsku etiku i kapitalistički duh koji će im omogućiti da rade 20 sati dnevno, i obogate se poput najbližeg okruženja predsednika Vlade Srbije.

Da li zaposleni u Srbiji imaju pravo na odmor, zabavu, kulturno uzdizanje, lično usavršavanje i duhovno oplemenjivanje?

Oni koji u Srbiji imaju posao rade najviše sati nedeljno u Evropi, jer i po satima rada se vidi ko je u centru, ko na poluperiferiji, a ko na dalekoj periferiji svetskog kapitalističkog sistema.

O tome da li su prošlogodišnji protesti probudili radnike i zašto nisu:

– Radnici još nisu sasvim probuđeni. Zaokupljeni su preživljavanjem na jedvite jade teške svakodnevice, a nacionalizam i religijska indoktrinacija ih neretko sasvim opijaju i onemogućavaju razaznavanje sopstvenih interesa, suprotstavljenih interesima privredne, političke i crkvene oligarhije.

Potonja se bukvalno moli bogu za dobro zdravlje privredno-političkih oligarha, koji su im omogućili bogaćenje bez obaveza da za njega plate porez, i pravda njihovo gospodarenje i izrabljivanje širih društvenih slojeva, dok istovremeno od religijom, praznovericama i magijskim mišljenjem zaluđene sirotinje neštedimice uzima zarad podmirenja naraslih potreba.

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar