VAŠ STAV

Duva li „Vihor“ samo po glamuroznom Beogradu, dok policajac u provinciji obavlja posao za dva, tri ili četri radnika

Mediji, mahom na internetu, bruje o policijskoj blokadi Beograda…
Foto: Printscreen/ tkmagazin.rs

Piše: Igor Đurđević

MUP izdaje saopštenje da se radi o ciljanoj blokadi na području Uprave policije za grad Beograd i Policijske uprave Prijepolje – rutinska provera gotovosti i pronalazak predmeta koja potiču iz krivičnih dela (narkotici i sl), kao i lica z akojima se traga.

Za pohvalu, svakako. I treba tako!

Međutim, mi postavljamo logično pitanje:

Kako bi se (sa kojim ljudstvom) sprovela recimo najjednostavnija (nekad davno propisana) blokada Negotina (na primer)?

Ili drugih „provincijskih“, od glamuroznog Beograda  udaljenih mesta, koja se mahom prostiru uz neku od državnih granica?

Kako tu, sa šačicama uposlenih policajaca, sprovesti osnovne tzv.“ blokade grada“, da ne kažemo kompletnog područija, jer eto, opet na primeru Negotina, kao jedne od teritorijalno najvećih i po naseljenosti najrazuđenijih opština, to bi se pokazalo kao nemoguće.

Upravo na to, Policijski sindikalni pokret već duži vremenski period pokušava da ukaže!

Radi se zaista o problemu koji se reflektuje kako na svakodnevnu povećanu opterećenosti svakog od pripadnika policije u tim takvim mestima, tako i na bezbednost građana i njihove imovine. I to sasvim logično pogoduje licima iz kriminogene sredine, da komfornije mogu delovati.

Sve to bi se dovelo u red zanemarivanjem dugogodišnjeg tzv. „kopi-pejst“ načina sprovođenja procena.

Neophodan je jedan ozbiljniji studiozniji pristup vršenju bezbednosnih procena određenih područija, primenom savremenijih metoda u odnosu na do sada primenjene.

Treba sagledati tu mnoštvo fakrora koji su se godinama menjali, a nisu uzimani u obzir.

Da ne dužimo i ne ulazimo u polje koje izlazi iz sindikalnih okvira, mi celu stvar baziramo na gledištu iz ugla bezbednosti i zaštite na radu, koja bi trebala propisivati da ne može jedan radnik stalno obavljati posao za dva, tri ili četri radnika, a upravo bi se takav odnos prikazao ukoliko bi se stvar procene bezbednosti na područiju opštine Negotin pokazala onakva kakva zaista jeste.

Da je naše stanovište ispravno, utvrdilo bi se na prvom primeru jednostavnog sprovođenja takve akcije na širem područiju.

Dakle, zaključak:

Nema samo Beograd, niti određeni „veći centri“, potrebu za upošljavanjem znatno većeg broja policajaca. U sastavu Srbije je i Negotin, koga uporno navodimo kao ogledni primer naših tvrdnji.

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

 

Ostavite komentar