POLITIKA VAŠ STAV

Ili su Vučić i Dačić diletanti koji nisu znali kako da pregovaraju i koje su napravili budalama ili su prodali interese Srbije zarad ostanka na vlasti

Ili su Vučić i Dačić diletanti koji nisu znali kako da pregovaraju i koje su napravili budalama ili su prodali interese Srbije zarad ostanka na vlasti

 

Sada je već gotovo izvesno da od ZSO – Zajednice srpskih opština, nema ništa. Ovo je ujedno i raspad Briiselskog sporazuma koji su potpisali Vučić i Dačić 29.aprila 2013.godine.

Tekst Briselskog sporazuma možete naći na sajtu Vlade Republike Srbije. Prvih 6 od 15 tačaka je o ZSO. Tih 6 tačaka je trebalo da opravda ostale tačke koje praktično znače da država Srbije pristaje da se povuče sa Kosova.
http://www.srbija.gov.rs/vesti/specijal.php?id=283757

Ta činjenica se sada maskira rečju „razgraničenje“. Ne podela, već „razgraničenje“ što bi trebalo da podrazumeva i da deo Srbije koji nije pod sporom, uđe u računicu.

Ovakav razvoj događaja možemo posmatrati na dva načina. Jedan je da su Vučić i Dačić diletanti koji nisu znali kako da pregovaraju i koje su napravili budalama. Drugi je da su prodali interese Srbije zarad ostanka na vlasti. Jer drugačije se ne može objasniti da je Srbija ispunila sve svoje tačke koje su na dnu Briselskog sporazuma, a Kosovo i EU nisu ispunili najvažnije tačke na početku sporazuma.

DJB će početkom septembra izaći sa platformom za rešenje pitanja Kosova i Metohije. Drago nam je da vlada reaguje na naše najave da ćemo se bazirati na imovini Republike Srbije na KiM, pa su brže bolje počeli da pričaju o imovini. Evo i Politika danas govori o njoj. Dobro je to.

Treba izvršiti podelu Kosova. Ali ta podela je u stvari teritorijalna organizacija Kosova, ne pravljenje nove države. Tako da se sa podelom treba složiti. Sve što Nemačka želi je stolicu za Kosovo u UN. Jer time je sve završeno. Srbije treba da drži liniju svojih imovinskih prava, neda saglasnost na stolicu za Kosovu u UN i insistira na unutrašnjem teritorijalnom uređenju Kosova što i ZSO i Brisleski sporazum predviđaju. Jer i nakon podele, većina Srba na Kosovu žive južno od Ibra, tako da je rešenje za njih, kao i za naše kulturnu baštinu i dalje neophodna u formi ZSO ili nekoj drugoj.

DJB će dati rešenje za sva ova pitanja. Rešenje mora biti takvo da Kosovski političari mogu da pričaju šta god želi da pričaju, ali stolice u UN uz saglasnost Srbije neće biti. Mogli bi možda da je kupe, ali oni te pare nemaju.

Dok god je Rezolucija 1244 na snazi i Kosovo nema stolicu u UN; Kosovo nije nezavisno i formalno-pravno u sastavu Srbije. Treba biti mudar i strpljiv. Naš posao bi morao biti ekonomsko jačanje Srbije i uređenje Srbije. Jer samo ekonomski jake zemlje mogu da štite svoje interese. Ostale su kolonije. Ka ekonomski jakim zemljama drugi gravitiraju, od ekonomski slabih zemalja beže. Nema potrebe da žurimo sa Kosovom. Srbija danas je Nemačka kolonija. To je nerazdvojivo povezano sa i sa načinom rešenja KiM. Valja nam promeniti prvo, da bismo promenili drugo.

Dosta je bilo

Ostavite komentar