VAŠ STAV

Imamo izbor oca za javnog tužioca, njegovog sina za zamenika, a znamo da je i majka javnotužilački funkcioner – Klub Pravosudne akademije

SAOPŠTENJE POVODOM IZBORA TUŽILACA I ZAMENIKA JAVNIH TUŽILACA U NARODNOJ SKUPŠTINI

Foto: alumni-pars.rs

Narodni poslanici na tekućoj sednici Narodne skupštine RS, nažalost, mogu da odlučuju samo o onim kandidatima za javne tužioce i zamenike javnih tužilaca koje je predložilo Državno veće tužilaca (DVT), a ne i o drugim kandidatima učensicima konkursa.

Među nepredloženim kandidatima se upravo nalaze najbolji kandidati, oni koji imaju maksimalne ocene u postupku pred DVT, ali i mnogo bolje fakultetske ocene od predloženih kandidata, ali ovi kandidati nemaju pravo žalbe, niti javnost zna za njih.

Tražimo da DVT objasni:

1. Po kom objektivnom kriterijumu je bolji kandidat koji ima prosek 6,58 na studijama na fakultetu od kandidata koji ima ocenu 9,17?

2. Zašto u zanemarljivom procentu DVT predlaže kandidate koji su pored pravosudnog ispita završili i Pravosudnu akademiju, a i kad predlože svršenog polaznika Pravosudne akademije, isti se bira za zamenika tužioca u Ubu, a ne u Beogradu, iako ima bolje kvalifikacije i ocene? Da li su važna tužilaštva rezervisana samo za odabrane?

3. Gde su garancije da ne postoji nepotizam i lične veze u izboru funkcionera, kada na današnjem Dnevnom redu skupštinske rasprave imamo izbor oca za javnog tužioca i njegovog sina za zamenika javnog tužioca, a znamo da je i majka javnotužilački funkcioner? DVT je dužan da jasnim procedurama razuveri javnost u dobronamernost svog predloga, a to nikako nije učnio, naprotiv.

4. Pozivamo narodne poslanike da ne podrže one predloge za javnotužilačke funkcije za koje nisu potpuno uvereni u njihovu stručnost i osposobljenost, jer je manja šteta ne izabrati funkcionera, nego izbrati najlošije kandidate i progledati kroz prste DVT-u.

Izvor: Alumni klub Pravosudne akademije

Ostavite komentar