Jeremić: Vučić će se okliznuti i pasti na kosovskom pitanju
POLITIKA VAŠ STAV

Jeremić: Vučić je dobio zeleno svetlo od nekih zapadnih političara da uskrati građanima osnovna prava i slobode

VAŠINGTON – Lokalni autokratski vladari na Zapadnom Balkanu udaljavaju region od Evrope, pri čemu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić postigao prećutni dogovor sa nekim zapadnim političarima da, tobož održavajući stabilnost, zauzvrat dobije odrešene ruke za uskraćivanje osnovnih prava i sloboda građana, ocenio je u autorskom tekstu za Vašington Post, koji je objavljen jula meseca 2017., predsednik CIRSD-a  i Narodne stranke, Vuk Jeremić.

Nekadašnji šef srpske diplomatije je u opširnom uvodniku uglednog vašingtonskog dnevnika istakao da Evropska unija pravi jednu od svojih najvećih greški ove generacije ostavljajući Zapadni Balkan u zapećku.

Bledeća evropska perspektiva olakšala je lokalnim autokratama da učvrste vlast koristeći populističke metode, smatra Jeremić, navodeći kao ilustrativan primer Aleksandra Vučića, i podsećajući čitaoce da je Vučić bio ministar informisanja za vreme vlasti Slobodana Miloševića devedesetih godina prošlog veka.

“Vučić je praktično dobio zeleno svetlo da uskrati građanima osnovna prava i slobode, a kao rezultat toga Srbija je danas sve dalja od Evrope. Za to vreme, obe strane, čini se, žele da održe iluziju da proces priključivanja napreduje, iako mu se kraj uopšte ne nazire”, naveo je predsednik CIRSD-a.

Jeremić dodaje da je takav dogovor ne samo moralno upitan, već je i suprotan strateškim interesima kako regiona, tako i cele Evrope.

“Pod Vučićevom despotskom vlašću, Srbija je imala neregularne izbore u kojima su opozicioni lideri besomučno klevetani, bez da za to iko odgovara, pri čemu je većina medija odustala od objektivnog izveštavanja, podređena i lojalna autokratskoj vlasti”, naglasio je Jeremić.

On je objasnio i da tako nešto teško da može da bude iznenađujuće, imajući u vidu da su se takve metode masovno koristile i kada je Vučić poslednji put bio na vlasti devedesetih godina prošlog veka.

Za to vreme, nivo stranih investicija je u padu, korupcija razara društvo, dok Vučićevi nestručni lojalisti preuzimaju sva mesta u državi.

“Rezultat je da nikada veći broj mladih I obrazovanih ljudi odlazi iz zemlje”, zaključio je bivši ministar spoljnih poslova Srbije.

On se osvrnuo i na zemlje regiona, ocenivši da situacija nije bolja ni u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, a kao posebno opasne ocenio je pozive na stvaranje Velike Albanije, što bi značilo nasilno menjanje granica.

“Situacija je posebno loša na Kosovu, koje je mesto sa najvećim brojem islamističkih dobrovoljaca na Bliskom istoku po glavi stanovnika u Evropi. Novi predsednik vlade verovatno će biti Ramuš Haradnaj, čovek koji je oslobođen u Hagu zato što su svedoci ili menjali svedočenja u poslednjem trenutku, ili bili ubijeni”, naveo je Jeremić.

Nekadašnji predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija je istakao da Vučić i druge balkanske autokrate smatraju da državne institucije ne smeju da budu na putu njihovoj samovolji i težnjama ka apsolutnoj vlasti.

“Po njima je potpuno prihvatljivo da se manipuliše javnim mnenjem u cilju ostvarenja sebičnih interesa”, naveo je Jeremić i dodao da takva politika nije osnov za dugoročnu političku i ekonomsku stabilnost, regionalnu saradnju, a ponajmanje za pomirenje u regionu.

“Davanje kredibiliteta takvim namerama može da ima smisla samo ako je cilj da se Zapadni Balkan ušanči kao neka vrsta ničije zemlje, tampon zone izmedju EU i Bliskog istoka, u svetlu migrantskog pitanja”, zapitao je Jeremić.

On je, ipak, izrazio uverenje da Zapadni Balkan može da izgleda kao deo Evrope i da je to nešto što može da postigne ova generacija.

“Ovaj region ima povoljnu geoekonomsku poziciju, velike prirodne resure, i ono što je možda i najvažnije, pametne i kreativne ljude koji imaju sve što je potrebno da se takmiče na svetskom nivou na poljima u kojima rade. Imamo potencijal da dostignemo Centralnu Evropu, ali tako nešto možemo da dostignemo samo ako postoji istinski demokratski društveni okvir”, zaključio je Jeremić.

Izvor: jeremic.rs

Ostavite komentar