Jeremić: Vučić preko Blera traži podršku SAD za "razgraničenje" dok Nebojšin otac prodaje pružje Arapima
VAŠ STAV VIDEO GLASNIK

Jeremić: Vučić preko Blera traži podršku SAD za „razgraničenje“ dok Nebojšin otac prodaje pružje Arapima

Jeremić: Vučić preko Blera traži podršku SAD za „razgraničenje“ dok Nebojšin otac prodaje pružje Arapima

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, blisko povezan sa trgovcem oružjem koji na prodaji naoružanja Saudijskoj Arabiji zarađuje desetine miliona dolara, a to oružje ilegalnim kanalima završava na ratištima u Jemenu i Siriji.

Jeremić: Vučić preko Blera traži podršku SAD za "razgraničenje" dok Nebojšin otac prodaje pružje Arapima
Foto: Screenshot/ Youtube

„U poslednjih 20 meseci je iz Srbije u Saudijsku Arabiju izvezeno oružja u vrednosti od 220 miliona dolara. Jedna od najvećih firmi koja se time bavi je GIM, u vlasništvu Gorana Todorovića, čoveka koji je u poslu trgovine oružjem sa Brankom Stefanovićem, ocem Nebojše Stefanovića. Njih dvojica su osnovali i zajedničku firmu ’United BG’, što je proverljivo u APR-u“, rekao je Jeremić televiziji Naša.

Jeremić je naveo da je firma GIM, u kojoj radi svega četvoro zaposlenih, u tom periodu izvezla u Saudijsku Arabiju oružje u vrednosti od 67 miliona dolara, dok je državno preduzeće SDPR u Arabiju izvezlo oružje vredno tek 14,5 miliona dolara.

„Avioni sa Bliskog istoka i iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza sa aerodroma ’Konstantin Veliki’ u Nišu i ’Nikola Tesla’ u Beogradu prevoze oružje proizvedeno u Srbiji na vojne aerodrome u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji se nalaze nadomak granica Jemena i Sirije, gde to naše oružje onda završava ilegalnim kanalima”, rekao je Jeremić.

Jeremić je upitao da li je normalno da otac ministra policije blisko sarađuje sa trgovcima oružjem, kojima su neophodne izvozne dozvole Ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno njegovog sina.

„Čak i da su sve procedure nominalno poštovane, da li je etički prihvatljivo da se članovi porodice visokog državnog funkcionera bogate dok su oni na vlasti? To u normalnoj državi za koju se zalažu Narodna stranka i Savez za Srbiju neće biti moguće“, istakao je Jeremić.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova, rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u prvoj nedelji jula ove godine u Beogradu od bivšeg britanskog premijera Tonija Blera tražio da u Vašingtonu, u vrhu američke administracije, obezbedi podršku za njegovu ideju o „razgraničenju“ sa kosovskim Albancima.

„Bler je, dakle, po dogovoru sa Vučićem, razgovarao o izmeni granice Srbije sa visokim zvaničnicima američke administracije. Pitam zato Vučića – da li je Toni Bler to uradio iz ljubavi prema Srbiji i srpskom narodu – u šta sumnjam – ili je to uradio za neku nadoknadu? Ako je uradio za nadoknadu, koliko je ona iznosila i ko ju je platio“, upitao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je Vučić u poslednjih nekoliko nedelja iz međunarodne zajednice dobio seriju izuzetno oštrih poruka, i to ne samo sa Zapada, nego i iz Rusije.

„Rusija mu je otvoreno rekla da podržava Srbiju i sve što Srbija želi kada je reč o njenoj teritoriji, ali da to ne znači i da će Rusija glasati u Savetu bezbednosti za članstvo Kosova u UN. To je bilo vrlo otrežnjujuća poruka Vučiću, a oštre poruke dobio je i u Srbiji, pre svega od Srpske pravoslavne crkve, koju nije uspeo da ućutka“, rekao je Jeremić.

Jeremić je ocenio da je Vučić u nokdaunu, što je jasno pokazao i njegov govor na Kosovu i Metohiji, u kojem „praktično nije rekao ništa i nije smeo ni da pomene svoje i Tačijevo ’razgraničenje’“.

Jeremić: Vučić preko Blera traži podršku SAD za „razgraničenje“ dok Nebojšin otac prodaje pružje Arapima

Ostavite komentar