REGION VAŠ STAV

Kusturica: Multietnička BiH je propala na izborima tako što je mesar tukao Sidrana

Emir Kusturica, proslavljeni režiser, govorio je za N1 nakon dodele „Velike nagrade Andrićgrada“, koje su uručene Bori Đorđeviću i kineskom piscu Ju Huau. Pričao je o Jugoslaviji, njenom raspadu i uzrocima, o Sarajevu i da li bi se vratio u taj grad, o projektu Andrićgrada, izneo mišljenja o Miloradu Dodiku i Bakiru Izetbegoviću.
Foto: Screenshot/ N1

Emir Kusturica je govorio nekada da je Jugosloven, i da će umreti tako. Na to kaže danas – da kada bude umirao, nikada neće izgubiti atribut Jugoslovena.

„Što se tiče onog što se pojavljuje na Balkanu, kao vododelnica nacije, moja pripadnost hrišćanskoj kulturi, pravoslavnom korpusu ne šteti jugoslovenstvu, jer ono je uvek bilo živo“.

Kaže da je postojala stvarna potreba malih naroda – jugoslovenskih, da stvore jednu zajedničku državu koja više ne postoji, “ali da je ima u srcu svako, to ne može niko da izbriše“.

Na pitanje kako odgovara na optužbe iz Sarajeva da je izdajnik bošnjačkog naroda, istakao je da ne može da bude izdajnik nečega čemu ne pripada. „To su istorijske neznalice… Od Prvog srpskog ustanka, balkanskih ratova, imamo kontinuiranu potrebu srpskog naroda da se bori za slobodu, i onih koji se tako osećaju“, kaže na to Kusturica, pitajući – izdaja čega?

„Hoćeš da ti svoj DNK dam? DNK govori da mi je porodica došla 1800. godine iz Istočne Evrope, a u svojoj krvi imam 12 posto keltske, 6 posto pirinejske, i 80 posto balkanske… Prema tome, izdaja može biti zločin koji ne zastareva za one koji pripadaju jednom korpusu. Ja nemam nikakav problem s muslimanima, ja imam problem sa ideologijom koju je nametnuo Alija Izetbegović, kao prototip te ideje zavađanja južnoslovenskih naroda, koju je Napoleon započeo, koji se uspešno obavlja danas… I gde se favorizuje albanski narod, koji jeste faktor destabilizacije od Napoleona do danas“, rekao je Kusturica.

Poznati režiser je rekao da je iz Sarajeva otišao 1989. godine, i da se od tada nije vraćao tamo izuzev nekoliko puta kada je, kako je naveo, hteo da pomogne jednoj ideji, koja se zvala multietnička BiH, “koja je propala na izborima tako što je mesar tukao Avdu Sidrana koji je govorio da je on multietnički Bošnjak”.

Na pitanje da li će dolaziti ponovo u Sarajevo, kaže: „U Sarajevo bih ja rado došao, ali ja u Sarajevu ne delim mišljenje ljudi koji tamo stvaraju javno mnjenje. A to mnjenje ima jedno veliko neprijateljstvo prema Republici Srpskoj, koje je nastalo iz vezivnog tkiva ljubavi prema mržnji“.

Na pitanje šta vezuje Boru Đorđevića i kineskog pisca Ju Huaua, dobitnike ovogodišnje Andrićeve nagrade, Kusturica kaže – visok kvalitet izražavanja.

Čovek ide tamo gde ga vole, a imam osećaj da je u toj dolini zatvorena jedna ideja o meni koja je s jedne strane nepomirljiva, s druge strane i opasna, dodaje.

„Sarajevo je grad koji je nastao turskim nadiranjem prema Evropi, je u stvari mesto koje na neki način, što zbog topografije i ljudskih osećanja, prihvatilo je taj orijentalni duh, i to je nešto što ja osećam u svojoj krvi… Postoji vrsta melanholije koja struji mojim telom i razumevanje koje dolazi do paradoksa, na isti način. Kada se pojavi istoričar iz Turske, on dođe i i kaže da je Mehmed-paša Sokolović, zvani Bajo, srpskog porekla, a ovde postoje naučnici koji doktoriraju u Novom Pazaru, koji tvrde da je on bio musliman i da nikakve konverzije nije bilo”, navodi režiser.

Foto: Screenshot/ N1

Upitan šta misli o predsedniku RS Miloradu Dodiku, rekao je – sve najbolje. „Zato što Republika Srpska predstavlja zalog u kojem će jedna kultura opstati. A sve kulture koje postoje treba čuvati, zato što one male narode štite od brzog propadanja“, dodao je Kusturica.

Milorad Dodik koji je pomogao gradnju Andrićgrada, je, kako ocenjuje Kusturica, čovek čija energija i ekonomske sposobnosti nadilaze njegove suparnike na teritoriji BiH.

S druge strane, o Bakiru Izetbegoviću, bošnjačkom članu Predsedništva BiH, kaže da nema formirano mišljenje: „Imam ideju o delovanju koje je u odnosu na mene bilo problematično, i problematično za njegov narod. U okviru svojih ovlašćenja, on se suprotstavlja, kao što je njegov otac mogao, da da aspirin drugim narodima i stvarno stvori multietničku BiH… A ne da njegovom sinu ostavi da folira da živi u tome, a živi u potpunosti suprotno. I od početka tog rada se dešavalo ono što je meni Dobrica Ćosić rekao nakon sastanka koji sam ja organizovao, da su se on (Ćosić) i Alija Izetbegović dogovorili o premeštanju naroda. Ako krene rat u Hrvatskoj, da se muslimani premeste da žive sa muslimanima, a Srbi sa Srbima. Nikad tu nije bilo reči o multietničkoj Bosni, o zajedničkom životu”, tvrdi Kusturica.

Kaže da u BiH žive u jednom isfoliranom manevru koji na površini govori o multietničkom, a on u svojoj osnovi – čovek koji stoji na vrhu muslimanskog naroda, nije takav. “Oni bi da apsorbuju i asimiliuju, a nikako da realizuju suživot”.

Dodaje da se nada da je ono što je u Rusiji postignuto – da pravoslavci i muslimani žive u miru, da bi to moglo da se desi i u budućnosti na ovim prostorima. Ističe da je protiv rata.

„Ja sam čovek koji u miru može da simulira energiju koja je ratna, a rat je poguban. Nisam dobar za rat. U Srbiji sam govorio da ne treba slušati ove koji preko nevladinih organizacija buše državu, kakva god da ona bila, pa je onda ideja o Bosni ista“, navodi.

Nada se da će doći do pomirenja Bošnjaka i Srba. Ima i svoj doprinos tome: “Uskoro će na ulazu u Andrićgradu biti postavljena bista zagrljenih, oca Makarija, brata Mehmed-paše Sokolovića i oni će zagrljeni dočekivati ljude u Andrićgradu”, naveo je.

Ceo intervju pogledajte OVDE

Izvor: N1/ Boris Brezo

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar