VAŠ STAV

Labusova naknadna pamet – Dimitrije Boarov: Taktika protiv strategije

Foto: N1

Ima nečeg neobičnog u tome što je jedan gorljivi zagovornik evropskih integracija Srbije, kakav je prof. dr Miroljub Labus, nekadašnji potpredsednik u vladi Vojislava Koštunice, a pre toga i potpredsednik DS u Đinđićevo vreme, izgovorio ono što je možda “u mislima” današnje vladajuće koalicije, a na dobošima desnog dela srpske opozicije.

Dimitrije Boarov

Labus je, naime, izneo mišljenje da pregovore Srbije sa EU treba “zamrznuti” do 2020. godine. U intervjuu NIN-u (18. maja) on je rekao: “Potpuno sam razočaran kako to Brisel radi. Strategija priključenja EU treba da ostane, ali mislim da treba resetovati odnose sa Briselom. Za početak, treba stati na loptu i zamrznuti pregovore do 2020, do kada je EU zamrzla proširenje. Pitanje Kosova treba rešavati nezavisno od pridruživanja”. Labus je uz to dodao da “ne bi bila nikakva tragedija ako bismo se zadržali na ugovoru o slobodnoj trgovini – uz njegovo proširenje i za oblast usluga – i šengenskom viznom sistemu”.

Labusov predlog je izgleda iznenadio i vlast i opoziciju, pa zasad nismo čuli političke komentare njegove poruke, koja je u suštini više taktičke, demonstraciono političke, nego racionalne naravi. Zdravorazumski gledano, neracionalno je ono što ide puževim korakom ubrzavati i lečiti “zamrzavanjem”, kao što je nerazumno kada voziš uzbrdo po klizavici zakočiti na padini, pa je posle neizvesno možeš li ponovo i krenuti u pravcu u kojem si naumio. Teško je prihvatiti i Labusovu (tako je ispalo) generalnu ocenu da je “krivica” za tanak napredak u pregovorima Srbije sa EU pretežno na briselskoj strani i to zbog toga što se “EU u međuvremenu potpuno promenila” (kako primećuje Labus).

NASTAVITE SA ČITANJEM OVDE

Izvor: Novi magazin/ Autor: V. V.

One Reply to “Labusova naknadna pamet – Dimitrije Boarov: Taktika protiv strategije

  1. Kada će neko da shvati da benefite koje imamo u odnmosima sa EU proističu iz pretpostavke da ćemo biti članica!? Kad tad, ali se na to članstvo računa, ako ni zbog čega drugog, a ono makar zbog otvorenih fondova za pristup. A to su nečije pare. I neko iz EU se svojih para odriče da bi pripremio Srbiju za ulazak. Da neko pusti sve ovo što profesor Labus kaže, značilo bi: da, ja hoću sve od tebe da uzmem, ali neću ništa da dam. Da budem precizan (i čitaoci komentara ne završe čitanje na prethodnoj rečenici) – ne mislim da damo Kosovo, već da prihvatimo određene standarde i da postanemo članica družine kojoj smo to članstvo na diplomatskom nivou već obećali. I ponavljam – neke novce i neku logistiku smo na račun tog obećanja već dobili.

Ostavite komentar