VAŠ STAV VESTI

Lojalnost predsedniku i Vladi RS se dokazuje kroz podršku naučnicima, ministre Šarčeviću čeka se vaša reč VIDEO IZJAVE

Lojalnost predsedniku i Vladi RS se dokazuje kroz podršku naučnicima, ministre Šarčeviću čeka se vaša reč

Naučnici hoće svog predstavnika za Vinču, a ne nametnutog

„Nade obrazovanih jače su od bogatstva neukih“, rekao je Demokrit, a da li će obrazovani pobediti i u Srbiji, pokazaće nam izbor za direktora u Vinči.

Predstavnici naučnika Instituta za nuklearne nauke Vinča na redovnoj IX sednici Naučnog veća održanoj 29.08.2019. na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda bila „goruća“. Reč je o odbijanju Upravnog odbora instituta da utvrdi predlog za imenovanje dr Zlatka Rakočevića, uvaženog naučnika koga su verovali ili ne izglasali dvotrećinski kakva se podrška nikada nije dogodila.

VIDEO:

 

Kako nezvanično saznajemo prisutni naučnici su na sednici izneli osnovanu sumnju da je dvoje članova, možda radilo u nečijem interesu, jer nisu podržali predlog većine Naučnog veća koji su ih i predložili u Upravni odbor za šta su delegirani.

Informacija sa IX redovne sednice Naučnog veća

Naravno u blažem tonu, ipak su to naučnici, odlučili su da se u što kraćem vremenskom roku zakaže vanredna sednica Naučnog veća kako bi se ocenio unutrašnji rad njihovih delegiranih kolega, koji bi trebalo da zastupaju njihove predloge, a u skladu sa Poslovnikom o radu Naučnog veća Instituta Vinča. Ukoliko njihov rad bude nepovoljno ocenjen Naučno veće može predložiti zahtev za njihovo razrešenje.

Video:Šta je odlučilo Naučno veće

Saznajemo i da Upravni odbor ima sednicu već u petak 30.08.2019. u 10:00 u Institutu Vinča, tako da će biti još novosti pretpostavljamo i oko teme izbora direktora. Imenovanje za direktora Instituta Vinča dr Zlatka Rakočevića, koji je podsećamo postavljen u „kriznoj“ situaciji i to već dva puta u karijeri “uzburkao” je naučnu zajednicu, ali i previše “utihnuo” medije da pišu o ovoj ne baš neinteresantnoj temi.

Dr Zlatko Rakočević

Dr Zlatko Rakočević je podsećamo postavljen februara ove godine posle afere oko nepotizma i korupcije bivše direktorke Milice Marčete Kaninski, koja je viđana u najvišim političkim krugovima.
Postoje insinuacije da ovo sprečavanje postavljenja poštenog i profesionalnog naučnika dr Zlatka Rakočevića u koga kolege naučnici imaju poverenja potiče od pojedinaca iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Koliko će se uvažiti ovoga puta “vapaj” predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se uvažava mišljenje i to ne malog broja naučnika, njih 549 uskoro ćemo videti, jer mandat vd direktoru Rakočeviću ističe već 4 septembra.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ima vremena da u narednih nekoliko dana dokaže predsedniku da rade u zajedničkom interesu Vlade RS, očuvanju nauke i naučnika u Srbiji, kao i sprečavanju odliva mozgova u svet.

USKORO: VIDEO izjave iz instituta Vinče

Izvor: Jutarnji GLASnik                                             Foto: Jutarnji Glasnik

One Reply to “Lojalnost predsedniku i Vladi RS se dokazuje kroz podršku naučnicima, ministre Šarčeviću čeka se vaša reč VIDEO IZJAVE

Ostavite komentar