VAŠ STAV

Ministar kulture, član Krunskog kabineta izdvaja duplo više za održavanje Dvora, dok za kulturu smanjuje davanje

ANKS: Ministar kulture zemenio teze

Nakon serije istupanja u javnosti ministra Vladana Vukosavljevića u kojima govori o tome da „ne može samo država finansirati kulturu“ Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (ANKS) Srbije podseća ministra da to nikada nije ni bio slučaj.

Posebno ne tokom poslednje dve decenije. Asocijacija podseća da državu finasiraju građani, a samim tim i organizacije umetnika i radnika u kulturi koje su i do sada za svoje funkcionisanje obezbeđivale značajan deo sredstava iz drugih izvora, čiji je dobar deo prihoda, kroz razne poreze, doprinose, takse, zakupe prostora u državnom vlasništvu i druge namete, upravo punio državnu kasu, a u nekim slučajevima i u većem iznosu nego što je iznosila podrška države.

Ovakvom zamenom teza, ministar je zapravo pokušao da izbegne odgovore na seriju ozbiljnih kritika i zamerki nakon skandaloznih rezultata godišnjih konkursa Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i objavljivanja Nacrta strategije razvoja kulture 2017-2027, ocenjuje se u
saopštenju.

Asocijacija je pozvala novinare da ne nasedaju na vešto smišljen diskurs kome je cilj zamagljivanje i izbegavanje konkretnih pitanja na koja javnost želi da čuje odgovore.

U saopštenju, Asocijacija ukazuje da je nakon njene komparativne analize rezultata konkursa Ministarstva kulture, urađene pre tri godine, postalo jasno ne samo da se ukupna sredstva namenjena organizacijama u kulturi smanjuju.

A, od tih malih sredstava, netransparentnim procesima izbora komisija i njihovog rada, kao i direktnim mešanjem u donošenje odluka istih, sve veći deo sredstava, po kriterijumima očigledno poznatim samo ministru, izdvaja za organizacije koje se i ne bave kulturom, navodi
Asocijacija.

U saopštenju se ističe da su 2017. godini, organizacije koje se bave kulturom dobile su 296.000 evra (35,5 miliona dinara) manje nego 2016.

Ukoliko je situacija tako teška kao što ministar navodi, zbog čega se onda Ministarstvo opredeljuje da podržava projekte u drugim oblastima, umesto da učini sve da se održi kulturna produkcija, pita ANKSS

Takođe pita, kako to da se za održavanje Dvorskog kompleksa, u godini u kojoj član Krunskog kabineta postaje ministar, odjednom izdvaja duplo više sredstava nego prošle godine?

Ukupno 68 miliona dinara, a nema novca za seriju projekata koji su prethodnih godina činili okosnicu savremene umetničke scene Srbije, doprineli saradnji u regionu i procesu evropskih integracija, ukazuje se u8 saopštenju.

Dok ministar Vukosavljević najavljuje nove obaveze za lokalne samouprave u budućoj Medijskoj strategiji, dešava da su organizacije koje na konkursima dobijaju sredstva registrovane neposredno pred, u toku ili čak nakon zatvaranja konkursa.

Nema komentar ni na to što su organizacije koje dobijaju sredstva namenjena za kulturu direktno ili posredno vezane za političke partije na vlasti i da su lokalno pozicionirane u Čukarici, Surčinu ili Rakovici, gde je novac namenjen organizacijama civilnog društva završio čak i u gradskim
opštinama, isteče se u saopštenju.

Posebno ne tokom poslednje dve decenije. Asocijacija podseća da državu finasiraju građani, a samim tim i organizacije umetnika i radnika u kulturi koje su i do sada za svoje funkcionisanje obezbeđivale značajan deo sredstava iz drugih izvora, čiji je dobar deo prihoda, kroz razne poreze, doprinose, takse, zakupe prostora u državnom vlasništvu i druge namete, upravo punio državnu kasu, a u nekim slučajevima i u većem iznosu nego što je iznosila podrška države.

Ovakvom zamenom teza, ministar je zapravo pokušao da izbegne odgovore na seriju ozbiljnih kritika i zamerki nakon skandaloznih rezultata godišnjih konkursa Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i objavljivanja Nacrta strategije razvoja kulture 2017-2027, ocenjuje se u saopštenju.

Asocijacija je pozvala novinare da ne nasedaju na vešto smišljen diskurs kome je cilj zamagljivanje i izbegavanje konkretnih pitanja na koja javnost želi da čuje odgovore. U saopštenju, Asocijacija ukazuje da je nakon njene komparativne analize rezultata konkursa Ministarstva kulture, urađene pre tri godine, postalo jasno ne samo da se ukupna sredstva namenjena organizacijama u kulturi smanjuju. A, od tih malih sredstava, netransparentnim procesima izbora komisija i njihovog rada, kao i direktnim mešanjem u donošenje odluka istih, sve veći deo sredstava, po kriterijumima očigledno poznatim samo ministru, izdvaja za organizacije koje se i ne bave kulturom, navodi Asocijacija.

U saopštenju se ističe da su 2017. godini, organizacije koje se bave kulturom dobile su 296.000 evra (35,5 miliona dinara) manje nego 2016. Ukoliko je situacija tako teška kao što ministar navodi, zbog čega se onda Ministarstvo opredeljuje da podržava projekte u drugim oblastima, umesto da učini sve da se održi kulturna produkcija, pita ANKSS Takođe pita, kako to da se za održavanje Dvorskog kompleksa, u godini u kojoj član Krunskog kabineta postaje ministar, odjednom izdvaja duplo više sredstava nego prošle godine? Ukupno 68 miliona dinara, a nema novca za seriju projekata koji su prethodnih godina činili okosnicu savremene umetničke scene Srbije, doprineli saradnji u regionu i procesu evropskih integracija, ukazuje se u8 saopštenju.

Dok ministar Vukosavljević najavljuje nove obaveze za lokalne samouprave u budućoj Medijskoj strategiji, dešava da su organizacije koje na konkursima dobijaju sredstva registrovane neposredno pred, u toku ili čak nakon zatvaranja konkursa. Nema komentar ni na to što su organizacije koje dobijaju sredstva namenjena za kulturu direktno ili posredno vezane za političke partije na vlasti i da su lokalno pozicionirane u Čukarici, Surčinu ili Rakovici, gde je novac namenjen organizacijama civilnog društva završio čak i u gradskim opštinama, isteče se u saopštenju.

NASTAVITE SA ČITANJEM OVDE

Izvor: Danas

 

Ostavite komentar