VAŠ STAV

Ministri odgovaraju zemunskom klanu, ne građanima – Božović

Slučaj suspendovanja policajca Dalibor Karanović iz Bačke Palanke najbolje odslikava Srbiju danas, a postupanje kabineta ministra Nebojše Stefanovića u tom slučaju je i nezakonito i neprimereno, rekao je poslanik Demokratske stranke Balša Božović.

Foto: Screenshot/ N1

U interesu je javnosti da se ne dozvolite da neko naziva policiju besnim psima, a da ministar na to nema komentar, rekao je Božović gostujući u Novom danu.

“Neprimereno je ne odgovarati na tvrdnje da su policajci Srbije besni psi i nezakonito je podmetati lažne dokaze. Neverovatno je i skandalozno da ministar radi po naređenjima Zvezdana Jovanovića, u Srbiji koja je izgubila predsednika vlade tragičnom smrću. To više nije stvar politike, nego stvar Srbije – da li ćemo dozvoliti da jednog časnog čoveka, koji nosi srpsku uniformu i grb Srbije na grudima, koji je najbolji, sa dva završena fakulteta, bez mrlje u karijeri, sa silnim nagradama, primer u toj sredini, da mu neko oduzima 50 odsto od plate, da ga pustimo niz vodu samo zato što je to tražio neki mafijaš na teškoj robiji“, upitao je Božović.

On je rekao i da ne možemo da imamo ministre koji odgovaraju zemunskom klanu, a ne odgovaraju građanima Srbije.

Božović je rekao da dokaze koje je izneo u javnost o ovom slučaju štite suspendovanog policajca, kojem, kako je dodao, prete “i osvetom i smrću, o čemu postoji krivična prijava, ali niko iz tužilaštva po njoj ne reaguje“.

„Važno je da sačuvamo čoveka koji časno radi svoj posao“, kazao je on.

Povodom slučaja izručenja Ramuša Haradinaja, on je ocenio da „sve bilo farsa” i da je kojim slučajem francuski sud odlučio da isporuči Haradinaja Srbiji, Aleksandar Vučić bi ga “biznis klasom vratio nazad“.

On je rekao da je Tužilaštvo za ratne zločine sakupilo jako kvalitetne dokaze koji nepobitno govore da je Haradinaj zločinac, ali te dokaže tužilaštvo nije dostavilo Haškom sudu osnovanom za zločine počinjene na području Kosova. S druge strane, dodao je, pišu se nepotpuni zahtevi za izručenje, zahtevi koji se odbijaju, što znači da ni Vučić nije želeo Haradinaja u Srbiji. „Vučić je svestan da bi to prouzrokovalo velike probleme za Srbe koji žive na Kosovu“, kazao je.

Ocenio je da je politika države prema pitanju Kosova „tužna“. “Nema tu istine, mi ne znamo šta se potpisalo u Briselu, da li je priznato da je Kosovo država? Mi pretpostvaljmo da jeste, ali nismo dobili nijedan papir iz Brisela… To javno trgovanje, a ispod žita dajete šta vam se traži – građani su to prozereli“, kazao je poslanik DS.

Povodom izbora nove tužiteljke za ratne zločine, Božović je rekao da Demokratska stranka nije podržala taj predlog jer se od opozicije tražilo da snosi odgovornost za nešto što nije godinama funckionisalo. “Nezavisnost sudstva će biti tabu tema za Srbiju još jedan naredni period“, kazao je govoreći o pritiscima na sudstvo.

Komentarišući predsedničke izbore, Božović je rekao da je rezultat koji je opozicija imala nije slab i da je, imajući u vidu uslove u kojima su oni održavani, ta stranka zadovoljna rezultatima. Rekao je i da je pobeda na narednim gradskim izborima „na dohvat ruke“.

Izvor: N1

 

Ostavite komentar