VAŠ STAV

Mladi i politika u Srbiji:Žena sam, mlada, Srpkinja!Učestvujem u političkom životu Srbije i ne volim Barbare koje lako kleknu

Moj cilj je slobodna Srbija i zato hodam, šetam, trčim!

„Ne stidim se opanka, ali ni vrtoglave štikle. Znam ko sam i gde pripadam. Žena sam, mlada, Srpkinja!

Učestvujem u političkom životu Srbije i ne volim Barbare koje lako kleknu, kaže za Jutarnji GLASnik mlada političarka Nadežda Stanimirović

Nadežda Stanimirović, predsednik gradskog odbora Smederevo Nove Srbije

Uopšteno je mišljenje da današnju omladinu politika ne zanima. Pitanje  je – zašto mladi imaju otpor  da se angažuju na tom izuzetno bitnom području? Aktivno učešće mladih u društvu, u procesu donošenja odluka, trebalo bi biti kamen temeljac politike svake zemlje. Ali je realnost drugačija, mladi smatraju da ne mogu ništa da promene i da ništa ne zavisi od njih. Bitna stavka u samom procesu „političkog odgajanja“ pojedinca počinje obrazovanjem. Nadležne institucije često  obećavaju kako bi trebalo poboljšati obrazovanje, omogućiti praktična znanja, sprečiti odlazak mladih, školovanih u inostranstvo…

Ali sve ostaje na „praznim“ obećanjima i bez nade za bolje sutra. Prvi korak koji obeshrabruje mlade ljude da se uključe u politiku, jesu veze – rodbinske, političke,interesne … To je jedan od razloga „nezdravog“ sistema koji ne vodi prosperitetu i koji politiku, pa i sam život predstavlja  kao apstraktan pojam koji nije moguće ostvariti u Srbiji. Neobrazovanim i politički podobnim pojedincima omogućava se posao, položaj, blistava budućnost… Ostali, oni obrazovani i „nepodobni“ svoju sreću traže najčešće u inostranstvu, jer ih tamo za razliku od otadžbine prihvataju. Večito čekanje „boljeg sutra“, „prazna obećanja“, „korupcija“ na svakom ćošku je apsurd našeg društva.

Prioritet je promena mišljenja mladih o politici i njihovom učešću. Obrazovanje se svodi samo na teoriju koja nam nudi određena i štura znanja, bez mogućnosti sprovođenja istih u praksu. Osim toga nagrađeni su za godine i godine odricanja, učenja, neprospavanih noći, položenih ispita, nadograđivanja znanja čak i kad dobiju posao sa tako mizernim zaradama, koje obesmišljavaju toliki trud i napor. Za to vreme oni sa „lakšim“, „preko veza“ dobijenim znanjem imaju bolje pozicije, veće plate, postaju nadređeni šefovi koji „leče“ svoje komplekse nad zaposlenima. I tako oni „nenaspavani“ požale što su se uopšte trudili. Odgovor na pitanje zašto mlade ne zanima politika je apsolutno jasan, nema motivacije, vere, nade u mogućnost stvaranja i kreiranja bolje budućnosti.

Foto> Printscreen& agencije

Nema budućnosti U Srbiji, ako svi „pametni“odu. I zato je važno povratiti veru i nadu mladima Srbije, da ostanu, da se bore za bolje sutra, za moral, za prave vrednosti i učestvuju u političkoj sceni Srbije.

Jutarnji GLASnik objavljuje kako razmišlja o životu, devojka koja želi da se pita i učestvuje u kreiranju bolje Srbije i koja je rano zakoračila u politiku, Nadežda Stanimirović, mlada političarka:

„Mi mladi smo predizborno „obećanje“ ili „zakletva“, kako želite. Pripadam onoj grupi koja je aktuelna državi samo pred izbore.

Možda i nisam tipičan predstavnik svoje generacije. Ne znam da li je to zbog znanja, zvanja ili kućnog vaspitanja. Ne znam da li je zbog majke koja nije pristajala na „lakši“ put ili dede koji mi je ponovo „udahnuo“ život onda kada sam pala.
Ne znam da li je to zato što sam rođena u sat u koji jesam ili zbog odluka koje sam donela.
Znam da sam deo generacije rođene devedeset i neke na koji niko ne računa, da sam žensko u svetu muškaraca.
Završila sam fakultet – nisu mi ga kupili.
Zaposlena sam – ne u državnoj firmi preko partije.
Umem da se zabavljam. (Mrzim ono – i Guča i Egzit!, ali tako je).

Ne ćutim, ne idem niz dlaku, umem da progovorim i odgovorim.
Smara me priča o ravnopravnosti polova koju prodaje ministarka s roze šlemom.
Ne dozvoljavam da me tretiraju kao „monetu za potkusurivanje“ i za predizborne slogane.
Ne volim Barbare koje lako kleknu, ni nepismene poslušnike koji sa „aerodruma putuju vazduplohovom“.
Jezike koje govorim ne moram da sričem sa strahom.

Nisam nezainteresovana za sve druge dok je meni dobro.
Ne galamim o tome kako me neko primorava da negde odem, jer ostanak ili odlazak biram sama.
Znam gde je „administrativna linija“, videla sam Bogorodicu Ljevišku, dodirnula Gračanicu. Bila sam u Sarajevu, znam na šta se misli kad se kaže Srpska Krajina, a šta je Republika Srpska.

Ne stidim se opanka, ali ni vrtoglave štikle.
Znam ko sam i gde pripadam.
Žena sam, mlada, Srpkinja!

Ne treba mi obećanje da će za dve, najviše tri godine biti bolje i da ne moram da odem kad diplomiram. Ne želim da mi neko nameće „rodno senzitivni“ jezik, jer sam ista i kad sam profesor i kad sam profesorka. Ničija prazna obećanja o položaju mladih, o statusu žena…. Nije mi potrebno ništa od svega toga ako znam da živim u slobodnoj zemlji, ako sam istinski slobodna.
Nisu mi potrebne floskule, ako znam da me niko neće hapsiti zbog postova na društvenim mrežama, ako mogu da kažem da je Kosovo srpsko i da me niko zbog toga ne optužuje za ugrožavanje bezbednosti države, ako znam da mogu slobodno da biram i da budem birana.
Ne gledam unazad, hrabro koračam napred, znajući da ću kroz borbu, kroz neodustajanje, kroz nepristajanje postići cilj.

Moj cilj je slobodna Srbija i zato hodam, šetam, trčim!
„… i zato ponosno kličem: živela Srbija!“

Srpkinja, Nadežda Stanimirović, predsednik gradskog odbora Smederevo Nove Srbije

Nadežda Stanimirović: Smederevo je „moj“ grad u kome se rođena i kojim se ponosim
Jutarnji GLASnik predstavlja mlade političare:

Nadežda Stanimirović, rođena je 20.09.1992. godine u Smederevu. U rodnom gradu završila je osnovnu i srednju školu. Diplomirala je na Fakultetu za inženjerski menadžment u Beogradu, smer Bezbednost. Član je Nove Srbije od 2008, godine. Bila je angažovana u upravnim i nadzornim odborima u Smederevu. Obavlja funkciju predsednika Gradskog odbora Nove Srbije u Smederevu od 2014. godine i potpredsednika Okružnog odbora od 2017 godine. Džudo joj je omiljeni sport i nosilac je crnog pojasa. Govori engleski i francuski.

Izvor: Jutarnji GLASnik                                                                 Foto: Screenshot

Ostavite komentar