POLITIKA VAŠ STAV

NARODNA INICIJATIVA: Brisati član 179. stav 3. tačka 8. Zakona o radu, koji je omča oko radničkog vrata

ZAŠTO NARODNA INICIJATIVA?

Prethodnih dana, kada sam obelodanio nameru da podnesem Narodnu inicijativu za brisanje člana 179 stav 3 fačka 8 Zakona o radu, sa više strana stizala su mi pitanja i sugestije:

Foto: Facebook

Zasto baš Zakon o radu?

Zašto baš, član 179 tačka 3 stav 8 a ne neki drugi?

Zašto mislim da ću uspeti?

Da li sam svestan u šta se upuštam?

Šta je stvarno moj cilj?

Da nebi odgovarao pojedinačno, slobodan sam da to uradim ovde.

1) Ja sam komunista, a komunistička ideologija je nastala kao posledica klasne borbe. Vraćanje klasnom za komuniste predstavlja vraćanje izvoru. Onome što smo zaboravili tokom godina, i u tom smislu Zakon o radu je logičan izbor.

2) Član 179 tačka 3 stav 8 Zakona o radu je ogoljena suština odnosa radnika i kapitalista. Iz ugla komuniste, Zakon o radu je u celini neprihvatljiv ali ceneći realnu situaciju, svestan da promena celog Zakona u ovom momentu nije moguća, trebao sam da u jednom sagledam problem. Činjenica da u zakonu postoji stav po kom poslodavac po svom nahođenju a bez merljivih parametara, odlučuje šta je to ponašanje koje ne dozvoljava nastavak rada kod poslodavca. Taj stav daje moć koju niko ne treba da poseduje i predstavlja omču oko radničkog vrata, koja može da se zategne kad god to zatreba.

3) Ne, ne mislim da li ću uspeti. Ja znam da hoću.

4) Da, svestan sam toga da put do uspeha neće biti ni brz ni lak. Svestan sam svih opasnosti i komplikacija koje me očekuju ali ja ni kao čovek ni kao komunista, nemam prava da odustanem.

5) Moj dugoročni cilj je stvaranje sistema gde će učešće u procesu rada a ne vlasništvo, biti merilo rapodele rezultata rada. Kratkoročno da država Srbija preduzme sve mere da bi zaštitila radnike i poljoprivrednike a ne samo kapitaliste.

PRIDRUŽI SE-POTPIŠI SE

Željko Bracanović

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar