VAŠ STAV

Otvoreno pismo Ani Brnabić: Nije dobro okrenuti leđa ovoj grupi „ljutih malinara“! „TITAN“ TRUJE KOSJERIĆ

Otvoreno pismo Ani Brnabić u podršku Kosjeriću
10 decembar 2017

BORBA PROTIV „TITANA“!
Foto. Screenshot/ Youtube, Milan Božović

Ekološki pokret Vrbasa Otvorenim Zahtevom Ani Brnabić, pružio je podršku Ekološkom pokretu Kosjerić i svim građanima Opštine Kosjerić, koji se suočavaju sa ekološkim i zdravstvenim egzodusom uzrokovanim zagađenjem iz cementare „Titan“ koja je u vlasništvu grčke „Titan grupe“

VLADA REPUBLIKE SRBIJE

PREDSEDNIK

ANA BRNABIĆ

OTVORENO PISMO

ZAHTEV

Poštovana!

Zahtevamo suspenziju Dozvole Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture cementari “Titan” iz Kosjerića, za skladištenje komunalnog otpada u svrhu njegove kasnije upotrebe kao energenta.

Obrazloženje:

Obraćamo Vam se u podršku našim partnerima i prijateljima iz Ekološkog pokreta Kosjerić i svim građanima Opštine Kosjerić, koji su se listom podigli da odbrane „parče čistog neba iznad sebe“, svoje zdravlje i životnu perspektivu, bez moćnog zagađivača u komšiluku!

Više od 1500 učesnika mirnih protesta i preko 4000 potpisa, što je 60% punoletnih građana Opštine, nije bilo dovoljno da uveri nadležne da prljavim tehnologijama nema mesta u malinama i eko-turizmu! Ni dve postojeće opštinske odluke o zabrani spaljivanja otpada na njenoj teritoriji, ništa nisu promenili u odnosu Ministarstva prema ovom problemu!

Još od 2005. g. traje opravdana zabrinutost građana Kosjerića za svoje i zdravlje svoje dece, kada je “Titan” počeo da koristi petrol-koks kao pogonsko gorivo, koji je jeftiniji od uglja, i još više od ekološki prihvatljivog gasa, čije instalacije postoje u lokalu.

Šta je to novo gorivo učinilo ljudima, vidi se iz Desetogodišnje statistike Zavoda za javno zdravlje Srbije po kojoj se nedvosmisleno ukazuje da Opština Kosjerić ima najlošiju zdravstvenu statistiku u regionu. Pojava maligniteta, respiratorna oboljenja… poprimili su zabrinjavajuće epidemiološke razmere!

Koliko će porazna zdravstvena situacija, u ovoj maloj varošici, još više eskalirati, kada se počne sagorevati komunalni otpad!?

Vaši bliski stručni saradnici, uvažena gospođice Brnabić, sigurno su upoznati da je iz prosečne strukture komunalnog otpada gotovo nemoguće ukloniti teške metale i naročito dioksine i furane. Oni se pojavljuju u procesu spaljivanja, kada temperatura padne ispod 700 stepeni, što se u cementarama povremeno dešava! Dioksini i furani se dobro rastvaraju u mastima i majčinom mleku, putem kojeg ulaze u organizam beba! Merenje koncetracije ovih opasnih supstanci poprilično je skupo, pa u Srbiji gotovo da nema uređaja kojim bi se mogla uraditi pouzdana merenja! Šta više, da bi ovakva situacija bila sasvim jasna i pod kontrolom, potreban je kontinuirani monitoring!

Mi u Vrbasu imamo takođe veliki problem sa zagađenim Velikim bačkim kanalom. Bilo nam je potrebno gotovo deceniju ‘ipo „žestokog upinjanja“ na svim frontovima, da taj problem opravdano dovedemo među ekološke prioritete Vlade Srbije.

Međutim, moramo priznati da nikada nismo postigli takvo jedinstvo i odlučnost lokalne zajednice u odbranu svojih vitalnih interesa i Ustavom garantovanih prava na zdravu i čistu životnu sredinu, kao što je to, u kratko vreme, ostvario Ekološki pokret Kosjerić!

Nije dobro okrenuti leđa ovoj kompaktnoj grupi „ljutih malinara“!

Pravičnost njihove borbe izaziva nam neskrivene simpatije i potrebu za solidarisanjem! Ono što stoji iza nas, ako bude potrebno, staće iza njih! Uvažavajući vašu energiju i razboritost, sigurni smo da osećate kako ovaj problem u Kosjeriću, lagano prelazi granice opštinskog atara!

Mi smo u potpunosti uvereni da većina problema sa kojima se suočavamo, nastaje primarno iz nedostatka komunikacije!

Stoga Vas, u dobroj volji i raspoloženju, uskoro očekujemo među našim gostoljubivim prijateljima u Kosjeriću!

Najsrdačniji pozdravi!

Za Ekološki pokret Vrbasa

predsednik: Ratko Đurđevac

Dostavljeno:

1.Predsedniku republike, Aleksandru Vučiću;

2.Kancelariji za saradnju sa civilnim sektorom pri Vladi RS;

3.Ministru građevine, saobraćaja i infrastrukture, dr Zorani Mihailović;

4.Ministru zaštite životne sredine, Goranu Trivanu;

5.Delegaciji Evropske unije u Srbiji;

6.Pregovaračkoj grupi 27;

7.Sekretarijatu Nacionalnog konventa EU;

8.Javnosti.

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar