VAŠ STAV

Policijski sindikalni pokret: Mi nismo privatna policija!

Mi nismo privatna policija!

Policijski službenici da NE-obezbeđuju privatne lokale, zabave, splavove, diskoteke i slično!

Foto: Printscreen/ POLICIJSKI SINDIKALNI POKRET
U poslednje vreme svedoci smo sve češćih novinskih članaka u kojima se polemiše oko toga da li bi policijski službenici MUP-a RS trebali, ili ne, u sklopu poslova koji bi im se kao dopunska delatnost omogućili, obezbeđivati privatne ugostiteljske objekte i slične lokale.

Iz samih tih naslova vidi se da se akcenat tendeciozno usmerava na te nekakve „splavove“, “ diskiteke“, „noćne barove“ i slične „klubove“ gde su inače, dobrim delom, vlasnici tih lokala baš lica – ako ne iz kriminogene sredine – onda bar najblaže rečeno „sumnjivog morala“. ( Policajci na vratima klubova i splavova, do kada – ne zna se)

Naravno, izuzev pojedinaca i među tim „vlasnicima“. Ali da se mi sad’ ne bavimo time ko je kakav „biznismen“ i otkuda mu novac za posedovanje tih, neretko preskupih lokala, i kakva su mu poslovanja itd., usmerićemo se na kolege i ono što se tiče policijskih službenika i naše profesije.

Dakle, smatramo da se tim novim pravilnikom koji bi definisao i uokvirio tu oblast, a koji je kako čujemo u izradi, trebalo pre svega regulisati da policijski službenici imaju pravo na određene delatnosti kao dopunskih poslova kojima bi stekli dodatke prihoda zbog izuzetno lošeg plaćenog primarnog posla. Ali naravno ne sme dolaziti do komercijalizacije stečenih profesionalnih veština, što u osnovi znači da pružanje usluga privatnog obezbeđenja ne dolazi u obzir!

Kojekakvi kriminalci bi onda mogli da angažuju policajca u ličnom obezbeđenju, ili obezbeđenju tog njegovog objekta u kome se možda baš i odvijaju određene inkriminisane radnje.

Neke kolege iz drugih sindikata su tu sasvim drugačijih pogleda pa smatraju da bi se time opšta bezbednost svih poboljšala jer bi ti, tako privatno angažovani policajci, bili između ostalog u celoj toj takvoj priči i u obavezi da o svojim opažanjima i saznanjima izveštavaju. Međutim mi se tu konfrontiramo takvom stavu i navodimo plastičan primer – ako se policajcu, koji je svakako pre svega čovek, koji ima porodicu, i koji muku muči da skrpi dan za danom od svoje male plate, ukaže prilika da zaradi znatno veći iznos maltene za jedan vikend tako što će ga neki „privatnik“ platiti – ako bude doveden u poziciju gde će morati da bira, da se opredeli „na koju će stranu“, šta će i koju stranu odabrati?! To bi bilo poigravanje ne samo sa profesionalnim, već i moralnim, egzistencijalnim i svim drugim principima i to je nedopustivo.

Naravno, „obezbeđenja“ nisu jedina delatnost. Danas, i bez tog „pravilnika“ većina policajaca sasvim logično pristupa bavljenju raznoraznim poslovima, od recimo pčelarstva, voćarstva, poljoprivrede, pa do građevine i mnoštva drugih, jednostavno rečeno – poštenim poslovima, i tu nema ničega spornog. Uglavnom se radi o konceptu „porodičnog biznisa“. Potrebno je samo definisati u kojoj meri se tim drugim poslovima mogu posvetiti i deo koji reguliše finansijske odnosno materijalne dobiti, i to je to.

Što se „izigravanja“ obezbeđenja, vratara, privatnih grubijana tiče, to ne dolazi u obzir i mi smo tu izričito principijelni.

Eventualno omogućavanje formiranja nekakve privatne „vikend“ policije – to je nedopustivo, koliko god bilo dnevno-politički „korektno“ nekome, MI kao profesionalci smatramo da bi se time, zbog možda nekih pojedinaca koji se i danas, kako navode novinski članci, bave time, samo dodatno nastavilo sa urušavanjem ugleda policije u celini i profesionalnosti onog ogromnog i većeg dela kolega koji sa tim poslovima i tim licima nemaju ama baš nikakve veze i koji se zgražavaju pri pomisli da ranom zorom odlaze kući sa šakom novca koju je pred njih bacio nekakav „biznismen“ koji prodaje „noćni život“ sa svim pratećim porocima. Tu mislimo dakle na sve one kolege koji sa licima iz kriminogene sredine imaju kontakta jedino kad’ im zakucaju na vrata kako bi im službene lisice stavili na ruke.

Da bi se izbegle sve moguće nus pojave i eventualne zloupotrebe takvog dopuštenja, najbolje je Pravilnikom zabraniti obezbeđenja, a proširiti druge mogućnosti na druga zanimanja.

Igor Đurđević

Izvor: POLICIJSKI SINDIKALNI POKRET

[frontpage_news widget=“6998″ name=“Pročitajte još“]

Ostavite komentar