Policijski sindikalni pokret: Portal Gerila u službi onog ko pravi spiskove policajaca
DRUŠTVO VAŠ STAV

Policijski sindikalni pokret: Portal Gerila u službi onog ko pravi spiskove policajaca

Apsolutni amaterizam u novinarstu i odsustvo pravih informacija, u kombinaciji sa željom da se pošto poto potencijalni čitalac privuče kakvim pompeznim naslovom, dovodi do toga da često razni naslovi tekstova i sam sadržaj istih tekstova budu u debeloj koaliziji.

Policijski sindikalni pokret: Portal Gerila u službi onog ko pravi spiskove policajaca
Printscreen

Jedan od takvih primera je, po nekom mom viđenju, naslov teksta objavljenog na nekakvom portalu „Gerila.rs“, gde se samim naslovom aludira, zamislite, da 80 pripadnika žandarmerije organizovano trguje drogom, praćeno naravno apostrofima kao da se nečije reči citiraju, uz dodavanje uzvika naravno. Katastrofa zaista!

O čemu se zapravo radi…?

Na jučerašnjoj konferenciji za medije, koju je reprezentativni Policijski sindikat Srbije sazvao, iznešen je problem koji već određeno vreme postoji u okvirima MUP-a koji se tiče Beogradskog odreda žandarmerije.

Dakle neko je sastavio nekakav spisak određenog broja pripadnika i iste etiketirao nekakvim bavljenjem kriminalnim aktivnostima, malverzacijama, pa čak i povremenim političkim delovanjima. Takav famozni spisak se ubrzo proširio i izazvao uznemirenje kod mnogih zaposlenih jer je probudio sećanja na onu nekadašnju tzv.“analizu rizika“ za koju smo svi smatrali da pripada prošlosti.

Kolege iz PSS su naveli o čemu se tačno radi i ne bih se sada vraćao na te detalje koji su svakako u mnogim medijima preneti.

Verovatno su predstavnici većine sindikalnih organizacija u MUP došli u posed tih spiskova, mi iz Policijskog sindikalnog pokreta jesmo, obzirom da su nam se za pomoć obratile neke kolege iz žandarmerije.

Uveren sam da je svaki sindikat na svoj način preduzeo neke korake kako bi se pre svega zaštitila prava ugroženih kolega sa spiska, a potom i kako bi se cela stvar rasvetlila – ko je i u kakve namere sastavio takav zastrašujući spisak „nepodobnih“.

Zna se kako se postupa u slučaju postojanja saznanja da se neko od kolega eventualno bavi nekim inkriminisanim radnjama – a „stavljanje na spisak kojim će se zastrašivati“ svakako nije i ne bi trebao biti adekvatan modus, pogotovo ako se radi o kolegama bez ikakve mrlje u karijeri, izuzev možda nekog pojedinca.

Kako god, dužnost sindikata je da brani interese i prava zaposlenih i verovatno su i drugi sindikati preduzeli nekakve korake, za neke i znamo kakve, obzirom da smo u kontaktu.

PSS se opredelio za izlazak u javnost… Pravo koje imamo i često se pokazivalo kao najdelotvornije ako mediji budu dosledni i profesionalni i prenesu sve onako kako je izrečeno, bez umetanja reči i bez izvlačenja rečenica iz konteksta.

Međutim sada smo na žalost svedoci da postoje portali koji se bave spinovanjem koje za posledicu ima dodatno otežavajuće okolnosti za sve kolege, koji se ni krivi ni dužni nađoše na tom nekakvom spisku koga je ko zna ko sastavio.

Sramota je na šta su sve spremni zarad privlačenja radoznalih čitaoca.

Smatram da je taj portal, za koga čujem da ga vodi nekakav bivši promoter estradnih umetnika ili već tako neko, dužan da se izvini porodicama tih kolega zbog takvog neprimernog naslova.

Nama predstavnicima sindikata svakako ne pomaže u ovom teškom trenutku – pomaže onome ko je takav spisak sastavio iz ko zna kakve namere.

Onog trenutka kada dobijemo tražene informacije od MUP-a i kada se preduzmu mere koje smo zahtevali, mediji će svakako biti upoznati.

Igor Đurđević, predsednik PSP

Ostavite komentar