VAŠ STAV

Predrag Marković: Odluka o Kalabiću – sramota, olakšaće „pretvaranje“ Stepinca u sveca

Rehabilitacija Nikole Kalabića je sramota i olakšaće „pretvaranje“ Alojzija Stepinca u sveca.

To će omogućiti i slavljenje mrtvih ustaša u Blajburgu, kazao je Tanjugu istoričar Predrag Marković povodom današnje odluke suda u Valjevu.

Viši sud u Valjevu je ranije nepravosnažno rehabilitovao nekadašnjeg komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini Nikolu Kalabića, a javno tužilaštvo je najavilo žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Poznati istoričar napominje da je Gorska garda pod komandom Kalabića ostavila jedan od nakrvavijih tragova u građanskom ratu.

„O tim zločinima je pisao Boris Tomanić. Poznato je da je Kalabić kasnije sarađivao sa UDB-om pod pseudonimom Slobodan Ranković. Slobodan po Krcunu, a Ranković po Aleksandru. Uspeo je Kalabić da izda i svoje. O toj izdaji je pisao Bojan Dimitrijević, koji nije partizanski istoričar“, kazao je Marković.

Viši sud u Valjevu rehabilitovao je danas nekadašnjeg komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini Nikolu Kalabića i poništio sve odluke kojima mu je bila konfiskovana imovina i oduzeta građanska prava.

„Ovom odlukom sud je usvojio zahtev porodice za rehabilitaciju Kalabića, na osnovu koje se smatraju ništavim sve odluke državne komisije i rešenja Sreskog suda u Mionici kojima mu je konfiskovana imonina i oduzeta građanska prava. Na osnovu ove odluke Kalabić se smatra neosuđivanim“, rekao je Tanjugu advokat Goran Branković, koji je zastupao zahtev za rehabilitaciju Kalabićevih naslednika.

Viši tužilac u Valjevu najavio je da će se na ovu odluku žaliti Apelacionom sudu u Beogradu.

Izvor: Tanjug/ B92

Ostavite komentar