SRBIJA VAŠ STAV

Saša Janković u intervjuu spomenuo „prijatelja iz BIA“, branio Lončara i javno rekao da je Vučić bio u njegovom domu – Đorđo Žujović (LDP)

Učestvovanjem na izborima svi kandidati prihvatili unapred poznati scenario

Pobeda Vučića podelila društvo

Potcenjivanje Aleksandra Vučića i učestvovanje u izbornoj trci po njegovim pravilima rezultiralo je potpunim debaklom ostalih kandidata na predsedničkim izborima.

Piše: Đorđo Žujović

Više kandidata na suprotnoj strani i kompletna vladajuća koalicija na strani pobednika donele su Vučiću pobedu u prvom krugu.

Kada se vratimo par koraka unazad, ovi izbori su bili idealni samo za pobednika. Nametnute teme i modeli nastupa na predsedničkim izborima najviše su odgovarali upravo Aleksandru Vučiću. Od toga da je opozicija slaba, da su partije prevaziđene, da nije važno da li opozicija izlazi sa jednim ili više kandidata, došlo se do zaključka da je sjajna ideja da se izađe na izbore bez jasnih političkih razlika u odnosu na Aleksandra Vučića.

Poruka drugoplasiranog Saše Jankovića tokom kampanje bila je slična kao i Vučićeva: vojna neutralnost, protiv uvođenja sankcija Rusiji i preambulom čuvamo Kosovo. Zaista, da li je postojala šansa da Vučićeva replika pobedi na izborima, bez prostora u medijima, ratovanjem sa nekim partijama umesto saradnjom i nejasnim razlikama u odnosu na aktuelnog premijera? Nije.

Saša Janković je, pre i tokom kampanje, pokazao veliko razumevanje samo za jednu veću stranku. Tokom kampanje je uvredio glasače Liberalno-demokratske partije, nije reagovao na rasturanje poslaničkog kluba Lige socijaldemokrata Vojvodine. Kako je kampanja odmicala uspeo je, više puta, da govori o tajnim službama, pokazujući opasnu opčinjenost njihovim radom. Da je neko drugi, tokom intervjua, spomenuo „prijatelja iz BIA“, branio Lončara ili javno rekao da je Vučić bio u njegovom domu, odavno bi ga etiketirali kao kandidata po meri vlasti, nametnutog zbunjenoj građanskoj Srbiji. Dobra strana njegove kampanje bila je odnos prema genocidu u Srebrenici, ali je i on ubrzo zaboravljen uvođenjem generala na scenu, čiji su govori više odgovarali nacionalnoj, a ne građanskoj publici ili glasačima. Kampanja Vuka Jeremića delovala je kao da plaća dug za podršku koju je dobio od vlasti u trci za generalnog sekretara UN.

Rezultat svega je dodatno oslabljena opozicija, neprestano izazivanje međusobnih sukoba i dobar rezultat Saše Jankovića koji ni na koji način nije ugrozio favorita. Zaista, Aleksandar Vučić može biti zadovoljan ovakvim epilogom.

Učestvovanjem na izborima svi predsednički kandidati pristali su na unapred poznat scenario i nametnuta pravila igre. Medijski mrak za opozicione kandidate i besomučno pojavljivanje Aleksandra Vučića na svim kanalima bilo je očekivano. Pretpostavka je bila i da neće biti duela sa aktuelnim premijerom, kao što je i rezultat bio više-manje poznat.

Sve se znalo i opet se na sve pristalo…

NASTAVITE SA ČITANJEM OVDE

Autor je član Predsedništva LDP

Izvor: Danas

Ostavite komentar