VAŠ STAV

Slučaj Pećinci, druga strana medalje: Dosta nam je više političara koji koriste nas zbog svojih dnevnopolitičkih i drugih interesa

Predsednik Nove stranke Zoran Živković je na konferenciji za novinare rekao da su nepoznate osobe 16. novembra upale u kuću predsednice opštinskog odbora Nove stranke u Pećincima Jelene Grujić Ristić i njenih roditelja u njihovom odsustvu i „napravili pokaznu vežbu zastrašivanja“.
Foto: N1

„Nisu ukrali ništa, ali su napravili opštu premetačinu i hteli da pokažu kako će proći svako ko pokušava da se bavi politikom i suprotstavi Vučiću“, rekao je Živković.

Predsednik Nove stranke je zatražio da se što pre Jeleni Grujić i njenoj porodici obezbedi policijska zaštita.

Kako je navela Jelena Grujić, po povratku kući, dok je ona parkirala auto, suprug je video „lopove da izlaze iz kuće“.Prema njenim rečima, iako su rekli da je prećeno oružjem, u policiji su naveli da imaju posla i da će doći kasnije.

Poverenica Nove stranke za Vojvodinu Marinika Tepić je rekla da je policija došla na uviđaj posle nešto više od tri sata.

„Tri sata je bilo potrebno policijskom inspektoru da dođe i izvrši uviđaj. Ne postoji hitno reagovanje u Pećincima, očigledno“, rekla je Tepić.

O tom događaju i razlozima zašto se kasnilo sa uviđajem, javnosti se obratio Sindikat srpske policije saopštenjem „Zašto se kasnilo sa uviđajem u Pećincima?!“ , koje prenosimo u celosti:

Čekanje na uviđajnu ekipu skoro tri sata jeste naša profesionalna bruka, to treba priznati, ali i objasniti zašto je to tako. U Pećincima tehničara nema, a inspektori rade samo prvu smenu!

Sindikat srpske policije najoštrije osuđuje zloupotrebu događaja u Pećincima i pokušaj političara da u svoje prljave borbe uvuku policijske službenike koji profesionalno i odgovorno izvršavaju sve službene obaveze.

U javnosti su optuženi i već oglašeni odgovornima članovi uviđajne ekipe u Pećincima, jer su „izašli na lice mesta tek nakon tri sata od prijave događaja“.

To je manje-više tačno, ali se niko, pre osude tih kolega, nije zapitao zašto je to tako.

Političari, odavno naviknuti na razne privilegije, nama običnim smrtnicima nezamislive, ne žele ili ne mogu da shvate realne probleme policajaca na terenu. Da li su možda pomislili da je uviđajna ekipa imala drugi započet posao? Ili su očekivali da život stane, sve drugo bude zanemareno i da se sva policija sveta stavi njima na raspolaganje?

Sa koliko vremena čekanja bi bili zadovoljni? Sat vremena? Pola sata? Pet minuta?

Čekanje na uviđajnu ekipu skoro tri sata jeste naša profesionalna bruka, to treba priznati, ali i objasniti zašto je to tako.

Najpre treba odmah reći da u Policijskoj stanici u Pećincima ne radi ni jedan kriminalistički tehničar i da je inspektor morao da sačeka njegov dolazak iz Rume. Manje je poznato i to da u samim Pećincima kriminalistički inspektori rade samo prvu smenu, zbog manjka ljudstva. Takođe, javnost treba da zna i da o samom uviđaju, o izlasku ili neizlasku na lice mesta, odlučuje mesno nadležni tužilac a ne policija. Naravno, odlučuju i policijske starešine koje, sprovodeći naložene mere štednje, u cilju smanjenja troškova, oklevaju sa izdavanjima naloga za prekovremeni rad. Sve te komplikacije i konsultacije odnose dragoceno vreme a donose kašnjenje.

Možemo ovog puta i da zanemarimo pravila forenzičke struke koja nalažu da je vršenje uviđaja, radi kvalitetnije obrade lica mesta i prikupljanja svih relevantnih tragova, svrsishodnije vršiti na dnevnom svetlu. Ali ne možemo a da ne zapitamo koliko vremena obični građani čekaju na dolazak uviđajne ekipe? Vrlo često i po celu noć, do jutarnje smene!

Razlog leži u tome što su kriminalističkoj policiji, nakon početka pune primene prvog PKU za policijske službenike 2012. godine, ukinute noćne smene u većini policijskih stanica. Neko je tada izračunao da će država osiromašiti zbog dodatka za noćni rad pripadnicima kriminalističke policije! Treba reći i da u većini organizacionih jedinica starešine izbegavaju da izdaju naloge za pripravnost. I na tome se štedi! SSP godinama ukazuje na taj problem ali na strani poslodavca nije bilo previše sluha za njegovo rešavanje.

Ali kad se u javnosti digne prašina onda drvlje i kamenje na obične izvršioce. Danas je glavni problem kašnjenje inspektora i tehničara, premda je na licu mesta bila patrola koja je obezbedila sve tragove i čijim samim prisustvom su bili bezbedni i članovi porodice na čiju štetu je izvršeno krivično delo. Ono što su policijski službenici, obični izvršioci, mogli da urade, ono što je bilo do njih, uradili su krajnje odgovorno i profesionalno.

Problem prevazilazi njihovu moć, a političari su upravo ti koji nam mogu obezbediti bolje uslove za rad. Izvolite gospodo, predlažite, glasajte, menjajte zakone i unapredite službu. Najlakše je kritikovati i iznositi paušalne ocene!, navodi se u saopštenju Mileta Lazarevića iz Službe za informisanje Sindikata srpske policije.

Predsednik Policijskog sindikalnog pokreta Igor Đurđević, u razgovoru sa našim novinarem se u potpunosti složio sa saopštenjem kolega iz Sindikata srpske policije:

Najpre da kažem da večito instrumentalisani mediji o policiji izveštavaju ovako il’ onako (opoziciono ili poziciono) i često se (kao i ovaj konkretan slučaj), policija dnevno politizuje i koristi za međustranačke spletke i svađe, kaže Igor Đurđević.

Zatim, kad god neki građanin u revoltu prokomentariše „dokle više droge na ulicama, nasilja u školi, krađa na svim nivoima itd“,  treba da bude svestan da svaki policajac, svakodnevno, mnogo češće od njega komentariše isto to sam sa sobom, i njemu, kao profesionalcu sa vezanim rukama, takvo stanje mnogo više smeta.

I zaista nam je dosta više svih tih političara zbog kojih godinama bivamo uvučeni u razne dnevnostranačke igrarije, koji koriste nas zbog svojih dnevnopolitičkih i drugih interesa, a iste te političare i opozicije i režima, baš briga za nas, dok našu struku i ne poznaju i većina su potpuni diletanti po tom pitanju.

Zato je poruka od nas iz Policijskog sindikalnog pokreta za njih:

Ostavite policijsku struku, uložite u nas, postarajte se da nam zakonske regulative daju prostor da radimo i posmatrajte kako se bezbednost (stvarno, a ne samo po nekim tabelarnim procentualnim prikazima) unapređuje, i kako postajemo bezbednije društvo.

E onda nas komentarišite i merite nam vreme, poručuje Igor Đurđević na kraju razgovora.

Jutarnji GLASnik/ M. A. M

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

One Reply to “Slučaj Pećinci, druga strana medalje: Dosta nam je više političara koji koriste nas zbog svojih dnevnopolitičkih i drugih interesa

  1. Gospodo,predstavnici Policijskih sindikata.Ovdes se upravo radi bas o tome da je policija postala necije dvoriste za igru(a siguran sam,bez vase zelje da u tome ucestvujete).Sve sto ste rekli je ono sto se mora promeniti.Nepostajanje ljudi iz struke koji mogu izaci na lice mesta u sto kracem roku(kako rekoste,zbog stednje),je osnovni razlog ovakvog stanja u Policiji.Niko normalan nije i nece napadati policijske sluzbenike,vec nedostatak razumevanja,za specificne poslove,koje vi kao clanovi policije morate obavljati.Ovo nije napad na policiju,ovo je opomena,da se nesto mora menjati pod hitno.Veliko postovanje za sve pripadnike Srpske Policije.

Ostavite komentar