VAŠ STAV

Stvarnost se rastače u spektaklu pohlepe, pljačke, sticanja profita, opčinjenosti virtuelnim svetom, „vrtoglavicom i pretnjama terorizmom“

Ljudski kapital

 

Foto: Pixabay

Ur-fašizam kruži planetom. Tramp trpa bebe i maloletnu decu migranata u žičane kaveze, kao da su divlje životinje, odvaja ih od roditelja i prepušta nemilosti uništenja u neljudskim i nehigijenskim uslovima.

Piše: Gordana Suša

Na granicama Mađarske i nekih drugih evropskih država već su dignute žice a zemlje Višegradske grupe, „okrutno optimistički“ zagovaraju ksenofobiju, rasizam i protive se bilo kakvom solidarnom i razumnijem rešenju migrantske krize. Italijanski ministar unutrašnjih poslova, najavljuje popis Roma kako bi se proterali oni koji imaju strano državljanstvo. U Hrvatskoj peticija da se Srpskoj nacionalnoj manjini oduzmu stečena prava i de fakto i de jure proglase građanima drugog reda, bez prava da glasaju o budžetu ili da odlučujuće utiču na stabilnost vlade…..

Plava grobnica je opet, pre nekoliko dana, oduzela još pet života, dve žene i troje dece. Libijska obalska straža spasila je 186 izbeglica i smestila ih u kamp u Tripoliju. Preko šesto migranata danima je plutalo uz obalu jer ih Italija nije primila ali su na sreću spas našli u Španiji. To je mnogo bolja vest od onih koje su stizale minulih godina iz Kalea ili kada su kod Lampeduze i ribari veslima udarali očajnike u moru, koji su tražili milost. Pre tri godine, pet hiljada i tri stotine pedeset, ljudi, izbeglica, žena, dece, nije uspelo i poginulo je na smrtonosnoj ruti Mediteranom. Prošle i pretprošle godine još šest hiljada je progutalo Sredozemlje.

U poslednjem izveštaju, Ujedinjene nacije navode da u današnjem svetu ima 258 miliona migranata, odnosno osoba koje su napustile matične zemlje i žive u drugim državama. To su mahom oni koji su odlazili trbuhom za kruhom i većinom (64 odsto) pronalazili sreću u razvijenijim zemljama sveta. Migranti po nešto i imaju ali traže bolje a izbeglice, bežeći od rata i nasilja, uglavnom, nemaju ništa osim golog i tragičnog života. Prema tom izveštaju 26 miliona, odnosno svaki deseti migrant, ima status izbeglice ili azilanta. Ur-fašista Tramp, posle zida prema Meksiku, smislio je nov način mučenja i odvraćanja onih koji bi da okuse ili ostvare američki san. Kada čujem Tramp povraća mi se! Pa Ameriku i vrli novi svet su stvorili migranti. I on i njegove žene i deca su poreklom migranti. Preambula američke Deklaracije nezavisnosti počinje tvrdnjom da svako ima jednako pravo na traženje sreće a prvi član Deklaracije o pravima čoveka i građanina iz 1789 takođe tvrdi „da su svi ljudi rođeni i ostaju slobodni i jednaki u pravima“. Nikada, naravno, baš tako nije bilo ali se težilo tome dok je Americi bio potreban ljudski kapital i dok se hvalila kako joj migrantska populacija doprinosi natalitetu u Severnoj Americi i Okeaniji. I u Evropi bi se broj stanovnika drastično smanjivao bez migranata. U većini zemalja čine po deset odsto od ukupnog broja stanovnika. U Velikoj Britaniji živi devet, u Nemačkoj 12 miliona ..11 miliona migranata u svetu dolazi iz Rusije a isto toliko je došlo u Rusiju… Najveći broj migranata u svetu, oko 17 miliona, su Indijci a na drugom mestu je Meksiko iz kojeg je u različite zemlje odselilo 13 miliona ljudi. Za razliku od većine migrantske populacije koja živi u razvijenim zemljama, većina izbeglica i azilanata zbrinuta je i zbrinjava se u srednje razvijenim i nerazvijenim državama.

Potreba za ljudskim kapitalom trajala je dok je trajao napredak i tehnološki razvoj a danas, kada je ljudski kapital zanemaren, finansijskim i manipulativnim kapitalom sposobnih menadžera, debelih akcionara, banaka, Bildeburških savetnika, nejednakost među ljudima se nezamislivo uvećala do granice koju „obezbeđuje“ stotinjak trutova, koji i kada ništa ne rade bogate se i raspolažu s ogromnom većinom svetskog bogatstva.

Stvarnost se pred našim očima rasplinjava i rastače u bezosećajnosti, spektaklu pohlepe, pljačke, sticanja profita, opčinjenosti virtuelnim svetom, „vrtoglavicom i pretnjama terorizmom“,… „Više se i ne radi o tome da se istina suprotstavi iluziji, nego da se sveopšta iluzija opaža kao istinitija od istine“, zapaža Bodrijar, dok jednog dana i sami ne osvanemo u izbegličkom kampu proterani od ur-fašista, domaćih ili uvezenih. Za njih je pacifizam jednak izdaji i zato Izraelci besprimerno napadaju i bez konsekvenci proteruju Palestince, grčki i makedonski desničari se složno protive sporazumu Ciprasa i Zaeva, srpski su generalno protiv „Šiptara“, a naravno, da ni izbeglice iz Hrvatske, koje nisu ni posle dve i po decenije rešile sopstveni status u Srbiji, nemaju velikog razumevanja za izbeglice sa Kosova a još manje za izbeglice sa Bliskog istoka…

Planeta je ozbiljno zaglibila i treba joj temeljna reorganizacija i preraspodela kapitala sa nekom novom svetskom vladom, redefinisanim Ujedinjenim nacijama i novom Evropskom unijom, sa osnovnim ciljem da se stvore uslovi za ponovni uspon ljudskog kapitala, umesto da se bespoštedno uništava.

Objavljeno na sajtu Danas

Ostavite komentar