VAŠ STAV

Traži se hitan sastanak sa državnim vrhom zbog nameštenog konkursa i tajnih spiskova tužilaca

Beograd, 18. decembar 2017. Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) zatražio je danas hitan sastanak sa predsednicom Narodne skupštine, ministarkom pravde, predsednicom Državnog veća tužilaca (DVT) i Zaštitnikom građana, povodom afere koja je izbila u četvrtak u kojoj su tajni spiskovi sa imenima tužilaca koji tek trebaju da se izaberu na funkcije procureli u javnost pre sednice DVT, a što ukazuje da je ceo konkurs fingiran.

Foto. Printscreen

Tražimo da se ovaj slučaj ispita i da javnost bude obaveštena ko je učestvovao u sastavljanju tajnog spiska kandidata, kada je spisak sastavljen, u kom krugu je dogovoren.

Takođe tražimo da DVT hitno javno objavi zapisnik sa sporne sednice održane 14. decembra 2017. godine i objasni zašto je usred sednice, pre rasprave o kandidatima isključena javnost, zašto Predlog o izboru kandidata nije odmah objavljen na Internet sajtu DVT, već je pod oznakom “hitno” poslat Narodnoj skupštini, čiji je Odbor za pravosuđe o kandidatima raspravljao u rekordnom roku.

Tražimo i odgovor da li je zaista održana “pripremna sednica”, kako je to saopštio DVT, bez prisustva javnosti pre regularne sednice, i ako jeste na osnovu kog propisa je sazvana takva sednica.

U pitanju je najveći konkurs za izbor tužilaca u Srbiji od kako postoji DVT, a mnoge okolnosti podsećaju na reizbor tužilaca iz 2009. godine u kome su takođe u opticaju bili mnogi tajni spiskovi sastavljeni pod sumnjivim okolnostima, van zvaničnih institucija. Ne sme se dopustiti da se takav skandal ponovi i zato javnost mora biti upoznata sa svim spornim aspektima izbora funkcionera, koji izazivaju osnovanu sumnju u regularnost

Alumni klub Pravosudne akademije

Ostavite komentar