VAŠ STAV

Tviter je vozačka dozvola za gnevne vozače, koji kratko i odsečno psuju i jure na sve strane.

Korist ili šteta od Tvitera?

Ilustracija Jutarnji GLASnik, Foto: Pixabay

Piše: Željko Injac

Tviter ima manje korisnika u Srbiji od Fejsbuka. Objave korisnika na ovoj društvenoj mreži ili tvitovi su ograničeni na 140 karaktera. To je jedan od glavnih psiholoških razloga zašto oni koji su „tradicionalno“ opredeljeni za Fejsbuk nisu prisutni (ili nisu značajno prisutni) na Tviteru. Da bi neko postao influenser na Tviteru mora ozbiljno da se potrudi.

Nije dovoljno da ima veliki broj pratilaca, mada je i to vrlo bitno, koliko zapravo mora vremena da provodi na ovoj društvenoj mreži. Za pojedine influensere na tviteru (uticajne tviteraše) stiče se utisak da su prisutni praktično 24 časa. Prava je umetnost sročiti kratku objavu od svega 140 karaktera i pritom biti jasan, sadržajan i zanimljiv istovremeno. Otuda su „najjači“ tvitovi ustvari hejterski. Oni privlače najviše pažnje, najviše se retvituju (šeruju) i fejvuju (lajkuju). Hejterski tvitovi ili tvitovi koji su „protiv“ nečega ili nekoga na kraju zbog ovoga preovladavaju Tviterom. Zaista je potrebno imati debele živce pa opstati godinama na Tviteru, jer realno ste na toj društvenoj mreži zatrpani hejtovanjem svih vrsta. Mada članstvo na bilo kojoj društvenoj mreži je zapravo članstvo u globalnom Fight Club-u.

Ipak, to ne znači da se Tviter može okarakterisati kao isključivo hejterska društvena mreža, jer hejtera ima na svim društvenim mrežama podjednako, jedino što je na Tviteru to glavni stil ponašanja.

Tviter elitizam

Tviteraši u Srbiji su prvobitno bili programeri, ljudi iz IT sektora. To je tako praktično bilo do pre svega 7 godina. Potom su Tviter počeli da koriste i novinari, javne ličnosti, političari, obični ljudi, ali nekako se za Tviter od samog starta vezala ideja da je to društvena mreža javnih ličnosti i nekakve domaće „elite“. Taj elitistički odnos spram Fejsbuk korisnika i drugih društvenih mreža, srpski tviteraši su zadržali i do danas. Prost primer je često izrugivanje sa Fejsbuk korisnicima na Tviteru. Obratna pojava skoro da ne postoji, kao da su Fejsbukaši prihvatili nametnuti im kompleks niže vrednosti.

Tviter elitizam nije baš bez osnova. Zaista na Tviteru ćete se najbrže informisati ukoliko pratite pojedine uticajne tviteraše, pre svega novinare ali i političare. U poslednje vreme i pojedini uticajni na Tviteru „laici“ postaju ozbiljan izvor informacija. Elektronski pa i štampani mediji stoga često upotrebljavaju ovu društvenu mrežu kao izvor informacija ili jednostavno za kreiranje vesti od objava poznatih ličnosti.

Bilo koji aktuelan događaj u svetu i Srbiji uz prostu upotrebu pretrage određenog heštega na Tviteru dovešće vas u poziciji najinformisanije grupe građana u Srbiji.

Ipak, generalno gledano Tviter kao društvena mreža, pored svojih zaista korisnih elemenata, pre svega korisnih informacija za novinare, političare i druge, je mreža smarača bez koje se ne može.

Ako Fejsbuk danas u globalnom internet društvu može da se gledao kao internet lična karta, onda Tviter dođe nešto kao vozačka dozvola za gnevne vozače, koji kratko i odsečno psuju i jure na sve strane.

Izvor: RTV

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar