POLITIKA VAŠ STAV

U Srbiji je sve moguće, dok se ne pojavi neko i kaže „e, sad je dosta“. Ali polako, pojaviće se – Božo Prelević

Iako bi policija koliko sutra mogla da identifikuje „ljude u crnom“ koji su brutalno napadali novinare, aktiviste i građane na skupu SNS tokom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića, to nikada neće biti učinjeno

Na fotografijama koje je Danas objavio, jasno se vide nabildovani momci u crnim majicama kako vuku i dave novinare i aktiviste ispred Skupštine 31. maja, na dan Vučićeve zakletve. Na dve fotografije vide se i pripadnici MUP-a koji okreću glave, praveći se da ne vide nasilje koje stranačko obezbeđenje sprovodi nad građanima, dok to isto obezbeđenje ima i motorole.

Foto: E-Stock.us / Aleksandar Bačlija; Pripadnici obezbeđenja SNS drže za vrat Marka Radosavljevića i Milutina Markovića

Advokat i bivši ministar policije Božo Prelević kaže za Danas da motorolu mogu da dobiju samo oni čija je mreža registrovana. Privatne firme za obezbeđenje, dodaje, mogu da imaju motorolu samo ako im je po zakonu dozvoljena frekvenca, a pitanje za policiju je čija je frekvenca na skupu korišćena, jer postoji mogućnost i da je od MUP-a.

Foto: www.mc.rs

– Pitanje obezbeđenja stranaka je u direktnoj vezi sa odsustvom krivične odgovornosti navijača na utakmicama. Stalno imate priču da neke stranke nikako ne mogu da se obračunaju sa navijačima, a onda vrlo često vidite navijačke grupe koje se koriste u određenim „dramskim akcijama“, kao što su mitinzi, stranački skupovi, „ubeđivanje“ glasača na lokalu za koga da glasaju… To je veoma slično onome što je Slobodan Milošević radio na mitinzima devedesetih. Deo ljudi tamo su bili presvučeni policajci, a deo navijačke grupe. Naravno, plaćene – navodi Prelević.

On dodaje da ne zna ko su bili momci u crnom koji su obezbeđivali skup SNS tokom inauguracije, ali da se „tolika količina žestokih momaka ne može okupiti ideologijom“. Komentarišući okretanje glave pripadnika policije na nasilje, naš sagovornik kaže da danas okreću glave i većina novinara, kao i pripadnici svih većih stranaka, bilo u vlasti, bilo u opoziciji. Prelević sumnja da će incidenti sa skupa ikada dobiti sudski epilog.

– Ovde se postavlja pitanje – preko koga neće ništa da se uradi? Odnosno, čijom zaslugom. Nikakav problem za policiju nije da identifikuje osobe sa fotografija. Ali ona to sigurno neće uraditi. Za „hepiend“ cele priče samo fale građani kojima to ne smeta. Samo ta kockica nedostaje. Ako to ne smeta većini građana, ovakvom ponašanju se daje legitimitet. Ali onda nema opravdanja za kukanje.

U Srbiji je sve moguće, dok se ne pojavi neko i kaže „e, sad je dosta“. Ali polako, pojaviće se – uveren je Prelević.

CEO TEKST I REAGOVANJA OPOZICIJE I DRUGIH SAGOVORNIKA NA SLUČAJEVE NAPADA NA NOVINARE I DEMONSTRANTE PROČITAJTE OVDE

Izvor: Danas/Piše: K. Živanović

 

Ostavite komentar