MUZIKA VAŠ STAV

Zoran Starčević: U dvorištu nema mesta za tenk i za dečiju igru

Ako ne pratiš medije, onda si neinformisan, a ako ih pratiš, onda si sigurno pogrešno informisan…

Faktor mira

Ilustracija, Foto: Jutarnji GLASnik

Piše: Zoran Starčević

Ako ne pratiš medije, onda si neinformisan, a ako ih pratiš, onda si sigurno pogrešno informisan o tragičnoj prošlosti, užasnoj sadašnjosti i nepredvidivoj budućnosti. Čak i za nas na Balkanu, koji smo od rođenja naviknuti na tuđe manipulacije i igre, velike planove, eksperimente, ujedinjenja, razjedinjenja, razaranja i pomaganja do našeg totalnog uništenja… bežanje u virtuelni svet je postalo jedino rešenje.

Činjenica je da su preko 90% svetskog stanovništa obični ljudi, koji samo žele da od svoga rada žive, da deca budu zdrava i da rastu u normalnom okruženju i u miru. Ali, prateći trend, danas bi izgleda trebalo nabaviti tenk na dugoročni kredit, pod povoljnim uslovima, i parkirati ga u svoje dvorište, kao faktor mira. Tako oduzmeš deci prostor za igru, osim što uvek mogu da se igraju rata, ali mora nešto i da se žrtvuje, a to su uvek bila deca. Tako naoružan, ojačan, postaneš faktor mira, utičeš na stabilnost u komšiluku i šire u regionu.

Ali… zamisli kako bi bilo, da za promenu, ponekad pozoveš prijatelje, pa i one iz okruženja, na hladno pivo ili sok, pa da neka gitara i pesme koje svi vole, i nikom nije važno čije su i na kom jeziku, budu odgovor svakom nepotrebnom nasilju, otimanju, idiotizmu i primitivizmu.

Prijatelji bi sigurno predložili da se sledeći put društvo okupi kod nekog od njih i tako redom, u krugu starih i novih prijatelja, pravih a ne virtuelnih.

Kao nekad.

Ja sam samo sanjar i umetnik, ali vidim da u dvorištu nema mesta za tenk i za dečiju igru, za prijatelje, pesmu, gitaru, za sok i za pivce.

Nešto je suludi višak…

Možda neko ne voli gitaru, ili možda nije za pivo.

Ja obožavam i jedno i drugo, pa vas pitam, da li bi onda trebalo skloniti tenk ili sokiće… da se sačuva faktor mira?

Vi koji ste u onih 90% odlučite, u vaš izbor ne sumnjam.

Mir je nažalost virtuelni i uvek je privremen. Ko zna ko je sada na potezu. Slušajmo muziku, ne može da škodi, možda se i spasemo.

Zoran Starčević

(iz još nenapisane knjige)

Neovlašćeno korišćenje ovog teksta bez dozvole autora, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Foto: Privatna arhiva

 

Ostavite komentar