DRUŠTVO VAŠ STAV

Zovu nas izdajnicima zato što volimo delove zemlje u kojoj smo rođeni. Ponosan sam da pripadam generaciji kojoj je i Jugoslavija bila mala, koja je osetila šta znači biti ponosni građanin sveta.

Nikola Kojo i s povodom i bez njega voli da istakne da je Jugoslavija bila lepa zemlja. I da je sasvim dobro bilo biti zajedno. To vreme u svim fazama uključujući i njegovo raspadanje markiralo je njegovu karijeru legendarnim scenama.

Foto: N1

Iz intervjua za list Danas izdvajamo :

* Prema vašem dosadašnjem opusu očigledno je da vam prija da radite unutar jugoslovenskog kulturnog prostora. Budući da sada putujete u Sloveniju, šta vas veže za tu bivšu republiku?

– Kao i svuda u regionu, kako sada zovu Jugoslaviju, veže me puno prijatelja, filmovi koje sam radio, gostovanja sa predstavama, prelepa zemlja. Mladi danas ne razumeju, čak nas sa prezirom zovu izdajnicima zato što volimo delove zemlje u kojoj smo rođeni. Ponosan sam na činjenicu da pripadam generaciji kojoj je i Jugoslavija bila mala, generaciji koja je imala šansu da oseti šta znači biti ponosni građanin sveta.

* Da li postoji razlika u tome kako vidite Sloveniju danas u odnosu na vreme kada je bila u sastavu zajedničke zemlje?

– Mislim da je besmisleno sada govoriti o tome. Naročito što vaš list čitaju obavešteni i obrazovani istomišljenici koji znaju koliko smo mi ovde ruinirani u svakom segmentu i koliko su državice u „regionu“ napredovale dok se mi borimo sa raznim fobijama.

CEO INTERVJU PROČITAJTE OVDE

Izvor: Danas/ Piše: Aleksandra Ćuk

5 Replies to “Zovu nas izdajnicima zato što volimo delove zemlje u kojoj smo rođeni. Ponosan sam da pripadam generaciji kojoj je i Jugoslavija bila mala, koja je osetila šta znači biti ponosni građanin sveta.

  1. Potpuno se slazem sa vama. Ja sam se iselila pre 29 godina, nisam prozivela gubitak voljene i postovane u svetu Jugoslavije na licu mesta. Neizmerno sam zalila za jedinom domovinom koju sam imala, ostala sam uskracena, sada sam zitelj samo Srbije.

  2. Srbe je stvaranje Jugoslavije skupo koštalo 1918. godine, a još skuplje njeno razbijanje 1991.godine ( i dalje)! Kamo sreće da nikada nije stvorena, siguran sam da bi se sada bolje slagali sa svim novokomponovanim narodima koji možda ne bi ni postojali kao novi narodni kao što su Makedonci, Crnogorci, Bosanci/Bošnjaci već bi bili ono što su i tada bili – razmislite o tome, nepotrebno je sada ispoljavati nostalgiju za nečim što je postojalo samo sa ciljem stvaranja još dubljeg jaza i podele jednog naroda koji je teška žrtva 20 veka, pa i danas!!!

      1. „Skupo “ koštalo u svakom smislu te reči, na Vama je da odmerite gubitak vrednosti ulaskom u državnu zajednicu sa nekim ko to nije hteo i podneti sve posledice, koje se danas najlakše mogu videti!

        1. Slovenci koji su za secesionizm kazu isto,tako i hrvati,makedinci… To je bio raj na zemlji i jedina zemlja koju volim i koju mogu postovati i voleti

Ostavite komentar