Antiohijski patrijarh dolazi u Srbiju
VERA I VEROVANJE VESTI

Antiohijski patrijarh dolazi u Srbiju

Antiohijski patrijarh dolazi u Srbiju

Patrijarh antiohijski i sveg istoka Jovan Deseti dolazi u četvrtak u zvaničnu posetu srpskom patrijarhu Irineju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Antiohijski patrijarh dolazi u Srbiju
Foto: SPC

Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu SPC, patrijarh će biti svečano dočekan u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila, gde će biti služena doksologija. U ovoj crkvi u nedelju će biti služena sveta saborna patrijaraška liturgija, koju će služiti patrijarsi Jovan i Irinej sa arhijerejima Srpske pravoslavne crkve i Antiohijske patrijaršije.

Patrijarh Jovan Deseti rođen je 1955. godine u Latakiji, u Siriji. Završio je Teološki institut Svetog Jovana Damaskina u Balamandu, a doktorske studije na Univerzitetu u Solunu. Rukopoložen je 1979. godine, predavao je liturgiju na Teološkom institutu Svetog Jovana Damaskina, a u dva mandata obavljao je i dužnost dekana Teološkog instituta Univerziteta u Balamandu.

Sveti sinod Antiohijske patrijaršije imenovao ga je 1995. godine za episkopa, a 2008. izabran je za mitropolita Eparhije evropske. Za poglavara Antiohijske patrijaršije izabran je u decembru 2012. godine. Njegovo sedište je u gradu Damasku.

Izvor: Politika

Ostavite komentar