Carigradski patrijarh Vartolomej priznaje nezavisnost Ukrajinske pravoslavne crkve?
SVET VERA I VEROVANJE

Carigradski patrijarh Vartolomej priznaje nezavisnost Ukrajinske pravoslavne crkve?

Carigradski patrijarh Vartolomej priznaje nezavisnost Ukrajinske pravoslavne crkve?

Carigradska patrijaršija šalje predstavnike u Kijev. Poslednji čin pred dodeljivanje autokefalnosti. Odluka objavljena na „Fejsbuku“, Moskva sprema odgovor. Prste umešale američke tajne službe

PLAN carigradskog patrijarha Vartolomeja da prizna nezavisnost Ukrajinske pravoslavne crkve bez dozvole Moskovske patrijaršije počeo je da se ostvaruje.

Carigradski patrijarh Vartolomej priznaje nezavisnost Ukrajinske pravoslavne crkve?
Patrijarsi Vartolomej i Kiril

Sedmi septembar 2018. biće zapisan u istoriji ukrajinskog pravoslavlja po tome što je vaseljenski patrijarh Vartolomej odredio dva egzarha, tj. predstavnika koja će u Kijevu pripremati sve što je potrebno za dodelu „tomosa“. O toj odluci javnost je u petak saznala preko stranice patrijarha Vartolomeja na „Fejsbuku“.

Predstavnici carigradske patrijaršije u Kijevu će biti arhiepiskop Danil pamfilski iz SAD i episkop Ilarion edmontonski iz Kanade. Zašto su baš oni izabrani, lako se može zaključiti iz njihove biografije. Danil, ili kako bi mi kazali, Danilo Zelinski (46) rodom je iz zapadne Ukrajine iz Ivano-Frankovska. Monašku službu i karijeru je napravio u Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi u SAD, koja pripada Carigradskoj patrijaršiji. U oktobru 2016. Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve u SAD ga je predložio za arhiepiskopa, što je potvrdio Sinod Carigradske crkve.

Episkop Ilarion, čije je ime Roman Nikolajevič Rudnik (46), rođen je u Lavovu, školovao se u Kijevu, a zatim u Solunu. Kasnije je službovao u Portugaliji, Španiji i na kraju Kanadi. Interesantno je da je Ilarion prevodio razgovore predsednika Viktora Juščenka i patrijarha Vartolomeja u julu 2005, kada je tadašnji ukrajinski predsednik počeo kampanju za dobijanje autokofelnosti. Ilarion je episkop u Kanadi od 2008. godine.

Formula po kojoj će arhiepiskop Danil i episkop Ilarion u naredna dva meseca ujediniti Ukrajinsku pravoslavnu crkvu je poznata. Oni će prvo ujediniti dve ukrajinske pravoslavne crkve, a moćnom propagandnom akcijom i pritiskom na sveštenike pokušaće da „preobrate“ jedan broj sveštenika Ukrajinske pravoslavne crkve koja je lojalna Moskovskoj patrijaršiji i patrijarhu Kirilu.

Ne(priznat): Arhiepiskop Danil

– Naredni meseci će biti mučan period za pravoslavlje u Ukrajini. Do ujedinjenja neće doći dobrovoljno, nego pod političkim pritiskom. U ovu igru prste su umešale američke tajne službe – tvrde dobro upućeni u ove prilike.

Za razliku od raskolnika koji su pozdravili odluku o imenovanju egzarha Carigradske patrijaršije, u Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, lojalnoj Moskvi, izrazili su ogorčenje zbog grubog mešanja bez presedana. U Moskvi su bili još oštriji:

– To što je carigradski patrijarh imenovao svoje predstavnike u Ukrajini bez saglasnosti sa moskovskim patrijarhom i blaženim mitropolitom kijevskim i cele Ukrajine (Onufrijem) je grubi ulazak na kanonsku teritoriju Moskovske patrijaršije – smatraju u Sinodu Ruske pravoslavne crkve.

Predstavnik Sinoda za odnose sa javnošću Vladimir Legojda je istakao da takvo ponašanje Carigradske patrijaršije ne može ostati bez odgovora i da Ruska pravoslavna crkva očekuje dopunska objašnjenja.

Činjenica da u Moskvi o odlukama iz Istanbula saznaju sa stranica „Fejsbuka“ samo pokazuje rešenost patrijarha Vartolomeja da prizna autokefalnost raskolnicima u Kijevu. Može se očekivati rasplamsavanje sukoba među pravoslavnima u Ukrajini, kao i da će oni koji ostanu verni moskovskom patrijarhu Kirilu biti etiketirani kao izdajnici.

SLEDE ZAHTEVI RASKOLNIKA?

OVAKVA odluka Carigradske patrijaršije mogla bi da ima odjek i u drugim regionima, gde takođe postoje crkve koje traže autokefalnost. To što se zasada nije oglasio ruski patrijarh Kiril, ne znači da će ćuteći prihvatiti odluku iz Istanbula.

Izvor: Novosti/ Branko Vlahović

Ostavite komentar