Crna Gora: Dozvoljen ulazak patrijarhu Irineju
VERA I VEROVANJE VESTI

„Nakon tajnih večera sa opozicijom dolaze vulgarni napadi“

„Nakon tajnih večera sa opozicijom dolaze vulgarni napadi“

  Premijer CG o patrijarhu Irineju: Vulgarni napadi

Crnogorski premijer Duško Marković okarakterisao je danas kao vulgarnu poslednju izjavu patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja u vezi sa položajem srpskog naroda i crkve u Crnoj Gori.

Teške optužbe: Irinej kritikovao crnogorsku vlast

Irinej je nedavno izjavio da je „položaj crkve u Crnoj Gori danas gori nego u vreme okupacije Osmanlija“, dok je položaj Srba poredio sa njihovim položajem u vreme NDH (Nezavisne države Hrvatske).

Takav stav Irineja oštro su osudile državne institucije Crne Gore i značajan deo crnogorske i javnosti u regionu, a premijer Duško Marković se oglasio po drugi put.

Crnogorski premijer Duško Marković
Marković: Sramna izjava patrijarha Irineja

„Moraće se prestati sa vulgarnim napadima na državu i njene institucije koji najčešće dolaze nakon tajnih večera sa opozicijom“, poručio je crnogorski premijer stoji u saopštenju Vlade Crne Gore.

Marković je u intervjuu podgoričkim „Dnevnim novinama“ ponovio stav da su neistiniti navodi patrijarha srpskog o lošem položaju Srba u Crnoj Gori i takvo mišljenje Irineja okarakterisao kao pritisak na zvaničnu Podgoricu uoči donošenja Zakona o verskim zajednicama.

Marković je ocenio da Srpska pravoslavna crkva ima ima u Crnoj Gori pre svega političke interese, pa tek onda verske i duhovne, da ta verska zajednica u kontinuitetu osporava sve odluke građana o budućnosti Crne Gore kao i da ne poštuje ni ustavno uređenje Crne Gore kao građanske, a ne nacionalne države.

„Ova Vlada neće dozvoliti nepoštovanje Crne Gore, u kojoj će morati da važe isti principi pravne države i za građanina i za sveštenika. Ne može se biti van domašaja Ustava i zakona samo zato što služite crkvi ili verskoj zajednici, a pritom ne poštujete državu i njene institucije.

Činjenica je da Srpska pravoslavna crkva posredstvom Mitropolije crnogorsko-primorske ima interese u našoj zemlji, a oni su prije svega politički pa verski i duhovni“, kazao je premijer Duško Marković u intervjuu objavljenom danas u „Vikend novinama.“

Upitan da prokomentariše nedavnu izjavu srpskog patrijarha Irineja koji je položaj srpskog naroda u Crnoj Gori uporedio sa onim u NDH predsednik Vlade je rekao da je svako zdravomisleći tu izjavu primio sa nevericom, ogorčenjem i prezirom.

„No, izjava je ipak sled zvaničnih stavova Srpske pravoslavne crkve i Mitropolije crnogorsko-primorske i njenih čelnika o Crnoj Gori. Ona polazi od teze o Crnoj Gori kao srpskoj državi u kojoj je, kako oni kažu, crkva starija od države. To onda znači da istu ne treba poštovati i doprinositi joj.

Osporena je i u kontinuitetu se osporavaju sve odluke građana o budućnosti Crne Gore. Ne poštuje se ni ustavno uređenje Crne Gore kao građanske, a ne nacionalne države. Dakle, netačni su i podli navodi patrijarha Irineja o položaju Srba u našoj zemlji“, rekao je Marković.

Izvor:Mondo                                                       Foto:Printscreen

Ostavite komentar